Ezen a videón nem bevándorló gyerekeket látni Spanyolországban, a felvétel Brazíliában készült

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint hétezer ember megosztott egy videót Facebookon augusztus 23-a óta, a videón azt látni hogy iskolások egy osztályteremben asztalokat dobálnak, feleselnek a tanárral és randalíroznak. A videóhoz csatolt szöveg szerint az eseményre a "Spanyolországba illegálisan belépő kiskorú migránsok oktatási központjában" került sor. Ez teljes mértékben hamis. A felvételt Brazíliában rögzítették.

"Videót teszek közzé a Spanyolországba illegálisan belépő kiskorú migránsok oktatási központjáról. Kérjük, terjesszék, hogy az egész világ egyszer és mindenkorra megtudja, mennyire hálásak, mert Európában fogadják őket" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint hétezer ember osztott meg augusztus 23-a óta. A videón gyerekeket látni, ahogyan egy tanteremben rendetlenkednek, nevetgélnek, füzeteket és asztalokat dobálnak. Ez a videó 2019-ben készült egy brazil közoktatási intézményben, és nem egy "migráns oktatási központban" Spanyolországban.

A felvételt már 2019-ben és 2020 júniusában is széles körben terjedt a Facebookon a spanyol felhasználók között ugyanezzel a hamis leírással, amit az AFP spanyol tényellenőrző szolgálata már megcáfolt.

A magyar Facebook-bejegyzés alatt olyan hozzászólások olvashatóak, mint például, hogy "Rohadékok. Ez a köszönet. És a senkiházi ellenzéknek nevezett ellenség. Magyar Országon is azt szeretné, hogy így legyen, mert szegény migránsok jogai fontosabbak nekik mint a Magyar nép joga", vagy hogy "rohadjanak meg inkább örülnének hogy valaki befogadta őket", ami megmutatja, hogy jó páran komolyan vették a hamis állítást. Több hozzászóló azt javasolta, hogy a videón látható gyerekeket meg kéne ölni.

A félrevezető szöveggel feltöltött videó Facebookon, a képernyőmentés 2021. szeptember 1-én készült.

Brazil iskola

Az AFP tényellenőrző szolgálata a Google fordított képkeresését és a videó élesebb képkockáit felhasználva megtalált több olyan brazil újságcikket is, amelyek a videón látható incidenssel foglalkoznak.

Az esetet 2019 májusában vették videóra, a Maria de Lourdes Teixeira Állami Iskolában, Carapicuíba városában, São Paulo államban. A felvételen hallani, ahogy a diákok portugálul kiabálnak. Talita Santos França, a São Paulo-i közbiztonsági hivatal szóvivője 2019 szeptemberében megerősítette az AFP-nek, hogy az eset 2019. május 30-án történt.

"A sértett egy 45 éves tanár volt május 30-án, Carapicuíba település Estrada do Jacaranda körzetében", São Pauloban, mondta el a szóvivő. 2019. május 31-én az esetet jelentették a rendőrségnek is. A tanár éppen órát tartott, amikor "három diák, 13 és 14 évesek, bementek a terembe és elkezdtek felfordulást okozni, könyveket dobáltak és sértegették a tanárt" – tette hozzá Santos França. Az ügyet a rendőrség nők elleni erőszakért felelős részlege kapta meg, valamint az ügyészség fiatalokért felelős szekciójának is jelentették.

São Paulo állam tanári szakszervezetének honlapján egy 2019-es cikk azt írja, hogy az ügyben érintett fiatalok akkor éppen az ítéletre vártak az ügyükben, valamint hogy a diákokat egy másik iskolába helyezték át. Egyik az esettel foglalkozó írás sem említ olyat, hogy a videón látható diákok illegális bevándorlók lettek volna.

Fordítás és adaptáció:
MIGRÁCIÓ