Az Alitalia légiutas-kísérői az elbocsátások és a fizetéscsökkentés, nem pedig a Covid-vakcinák ellen tiltakoztak

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint százan osztottak már meg egy videót arról, hogy olasz légiutas-kísérők néma tiltakozást tartanak. A magyar Facebook-bejegyzések azt állítják, hogy a stewardessek a koronavírus elleni oltás ellen tiltakoztak. Ez nem igaz. A sajtóhírek azt bizonyítják, hogy a tüntetés az Alitalia olasz légitársaságnál tervezett leépítések ellen volt. A tiltakozást támogató szakszervezet megerősítette, hogy a tiltakozásnak "semmi köze nem volt az oltásokhoz".

"Olaszország. Légikísérők demonstrációja az oltás ellen. Nekik fontosabb az életük, mint a munkájuk." – ezzel a szöveggel tettek közzé a Facebookon egy videót (például itt és itt), amelyet már több mint száz ember megosztott október 22-e óta, és amit már több mint félezren láttak.

A videó légiutas-kísérő egyenruhát viselő nőket mutat, ahogyan csendben levetkőznek egy téren. Ez a videó már más Európai országokban is terjedni kezdett, például Hollandiában és Németországban, azzal a hamis állítással, hogy a videón az oltás ellen tiltakozó stewardesseket látni. Utóbbi állítást az AFP holland nyelvű tényellenőrző szolgálata már megcáfolta.

A "zöld útlevél" Olaszországban – a magyar védettségi igazolványhoz hasonlóan – egy olyan igazolás, amely bizonyítja, hogy valaki felgyógyult a Covid-19-ből, negatív lett a tesztje, vagy megkapta az oltást a betegség ellen.

A védettségi igazolvány minden alkalmazott számára kötelező Olaszországban október 15-e óta, utóbbi szabály miatt több tüntetés is volt az országban. De a videón látható stewardess-tüntetésnek nincs köze az oltásokhoz.

Az egyik félrevezető bejegyzés. A képernyőmentés 2021. október 29-én készült.

Tüntetés az elbocsátások és bércsökkentések ellen

Egy Google-keresés segítségével ugyanerről a tiltakozásról több médiabeszámolót is találni. Az "olasz légiutaskísérők tüntetnek" keresőszót használva több olyan cikket is találunk, amelyek egy azonos jelenetet mutatnak be. Például ez a CNN-cikk a következőképpen írja le az eseményt: "Az Alitalia volt légiutas-kísérői ezen a héten különösen olaszos módon tiltakoztak a munkahelyek megszűnése és a fizetéscsökkentés ellen: úgy, hogy levetkőztek." Az eseményre a beszámolók szerint a Piazza del Campidoglio téren került sor október 20-án, Róma központjában.

Az Euro News szintén azt írja, hogy az Alitalia légitársaság utoljára repült, és helyére egy új légitársaság, az ITA lépett, amely "az Alitalia 10 ezer alkalmazottjából csak kevesebb mint 3000-et vesz át". A szakszervezeti tisztségviselők szerint azok pedig, akik az ITA-nál fognak dolgozni, lényegesen kevesebb fizetést kapnak majd. Az AFP itt számolt be az új légitársaságról.

Az olasz lapok szerint a tüntetés mögé az USB (Unione Sindacale di Base) szakszervezet állt be, és a felvétel is a híradások szerint a szakszervezet Facebook-oldaláról származik. Az AFP egy olyan beszámolót sem talált az eseményről, amelyik az oltásokat említené.

A videóban olaszul nyilatkozó nő azt mondja: "Az Alitalia nőtagjai elítélik a munkahelyek elvesztése által súlyos károkat. Ez a jelentősége ennek a performansznak ".

A szakszervezet megerősítette, hogy a tüntetésnek "semmi köze nem volt az oltásokhoz"

A szakszervezet honlapján látható egy élő felvétel, amely megegyezik a Facebookon terjedő videorészlettel, és amelyet a tüntetés napján töltöttek fel. Ez a legkorábbi előfordulása ennek a videónak, amit az AFP talált, ami pedig arra utal, hogy ez lehet az eredeti változat.

Az eredeti felvétel az USB Facebook-oldaláról (fent) és a megtévesztő szöveggel terjedő videórészlet (lent). A képernyőmentés 2021. október 29-én készült.

A videó a szakszervezet honlapján is megjelenik, ahol azt írják: "Csendes tiltakozás a törvény semmibevétele és az arrogancia ellen, amellyel az ITA elküldte a korábbi zászlóshajó 8 ezer alkalmazottját". A cikk arról is beszámol, hogy az USB több tagja is részt vett a tüntetésen.

Az AFP október 27-én megkereste a szakszervezetet azzal, hogy a tiltakozásnak volt-e köze a Covid-19 elleni védőoltáshoz. Piero Santonastaso, az USB szóvivője a következőt válaszolta: "Megerősítem, hogy az Alitalia légiutas-kísérőinek október 20-án a Campidogliónál tartott, az USB támogatásával szervezett tiltakozásának semmi köze nem volt a védőoltásokhoz".

A Facebook-bejegyzések az oltások állítólagos veszélyeire, például a vérrög-képződésre hivatkoznak. Az Európai Gazdasági Térségben azonban a cikk írásakor több mint 766 millió adagot adtak be az oltóanyagokból. A mellékhatások túlnyomó többsége "enyhe és rövid ideig tartó", és "a súlyos biztonsági problémák rendkívül ritkák" – írja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a koronavírus elleni vakcinák biztonságosságáról szóló oldalán.

Az EMA 2021 áprilisában jelentette be, hogy a vérrögök képződését az AstraZeneca és a Janssen koronavírus elleni vakcináinak "nagyon ritka" mellékhatásaként kell feltüntetni. Az ügynökség mindkét esetben arra a következtetésre jutott, hogy az előnyök még mindig meghaladják a kockázatokat.

Ez a videó is beleillik abba a trendbe, amely keretében tüntetésekről készült felvételeket az interneten azzal a hamis állítással terjesztenek, hogy azok a koronavírussal kapcsolatosak. Példa erre a jelenségre ez hollandiai traktoros tüntetés, vagy ez a kép a Szovjetunió összeomlásának az idejéből.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK