A WHO által jóváhagyott Covid-19 vakcinákat alaposan tesztelték, és bebizonyosodott, hogy magas fokú védelmet nyújtanak a súlyos megbetgeedéssel és a halállal szemben. ( AFP / RAJESH JANTILAL)

Kevin Stillwagon nyugalmazott amerikai csontkovács hamis kijelentéseket tesz a koronavírusról ebben a videóban

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több tízezren megosztottak egy videót a magyar közösségi médiában 2021 októbere óta, amelyben egy nyugalmazott amerikai csontkovács különböző hamis állításokat fogalmaz meg a koronavírussal kapcsolatban. Stillwagon a videóban azt állítja, hogy mind a maszkok, mind a vakcinák hatástalanok a Covid-19 ellen, és valójában veszélyesek. A szakértők és tanulmányok szerint ezek korábban már megcáfolt, hamis állítások.

Több magyar Facebook-bejegyzésben (itt és itt) is feltűnik az a videó, amelyben egy "Dr. Kevin Stillwagon"-ként bemutatkozó férfi a koronavírusról, a maszkokról és az oltásokról beszél. A bejegyzéseket 2021 októbere óta már több mint 35 ezren osztották meg.

A felvétel a Florida államban található Orange megye egyik megyei közgyűlésén készült, az Egyesült Államokban, 2021. szeptember 14-én.

A videóban szereplő férfi, Kevin Stillwagon számos hamis és félrevezető állítást tesz. Stillwagon szerint: a Covid-19 nem veszélyes, a maszkok ártalmasak, az oltások nem nyújtanak védettséget, nem tesztelték őket megfelelően és az új variánsokért is felelőssé tehetők.

A beszédről készült felvétel bejárta az egész internetet – feliratozva és szinkronizálva is –, terjedni kezdett többek között Franciaországban, Németországban, Spanyolországban. Az állításokat az AFP angol nyelvű tényellenőrző csapata cáfolta meg.

Az egyik Facebook-bejegyzés a félrevezető videóval. A képernyőmentés 2021. november 8-án készült.

Kicsoda Stillwagon?

A Google arra, hogy "Dr. Kevin Stillwagon", nem sok találatot ad ki. A néhány releváns találatból kiderül, hogy Stillwagon nyugalmazot csontkovács és volt pilóta.

A Google-keresés eredményei között találni olyan blogbejegyzéseket is, amelyek Stillwagon a megyei közgyűlésen tett nyilatkozatait ismétlik el, amelyekkel a férfi egyes felhasználók szerint "megsemmisítette a kötelező maszkviselés és oltások narratíváját".

De Stillwagon kijelentései valójában csak korábbi, a koronavírussal kapcsolatos hamis információk leporolt változatai.

Stillwagon azt ismételgeti, hogy a Covid-19-cel kapcsolatos félelmek eltúlzottak, mivel a betegség "99 százalékos túlélési arányt mutat".

De ez félrevezető módja annak, hogy felmérjük annak a betegségnek a veszélyességét, amely világszerte már több mint 5 millió életet követelt.

Ahogyan már egy korábbi cikkben az AFP is leírta, mindegyik életkorban el lehet kapni a koronavírust, de az idősek és a krónikus betegek a WHO szerint nagyobb veszélyben vannak.

És a világ különböző országaiból nagyban eltérő halálozási arányokat jelentenek (a fertőzöttek és az áldozatok számának arányát figyelembe véve), mivel eltér a tesztelés mértéke, a társadalom szerkezete és az egészségügyi ellátás is. Jelenleg a világ legmagasabb fatalitása Mexikóban van, ahol ez az arány 7 százalék, Magyarországon pedig 3,5 százalék.

Az amerikai járványügy, a CDC is hasonló eltérésekről számol be, ráadásul azt Stillwagon nem említi, hogy a Covid-19-nek lehetnek hosszú távú hatásai akkor is, ha felépül az ember.

A maszkok nem ártalmasak

Stillwagon következő félrevezető állítása, hogy a maszkok csökkentik az oxigén mennyiséget a tüdőszövetekben és ezzel növelik a felső légúti megbetegedések kockázatát.

Az AFP tényellenőrző szolgálata már több a maszkviseléssel és az oxigénszinttel kapcsolatos hamis információt is megcáfolt, például ebben és ebben a cikkben.

Bár a maszkok viselése hosszútávon kényelmetlen lehet, a WHO szerint nem vezet megnövekedett szén-dioxid szinthez vagy oxigénhiányhoz.

"Amikor orvosi maszkot visel, figyeljen oda, hogy az megfelelően illeszkedjen, és rendesen tudjon benne lélegezni. Ne használjon egy eldobható maszkot többször, és cserélje le, ha átpárásodott" – írja a WHO.

Az amerikai járványügy hasonlónkat ír a weboldalán: "A szén-dioxid molekulák elég kicsik, hogy átjussanak a maszk szövetén. Ezzel szemben a vírust hordozó kilégzéskor a levegőbe jutó cseppek jóval nagyobbak mint a szén-dioxid, így nem tudnak könnyen átjutni a megfelelő típusú és megfelelően viselt maszkon."

A maszkok akkor a leghatékonyabbak, ha más megelőző intézkedésekkel együtt alkalmazzák őket, beleértve a távolságtartást, a zsúfolt és szoros érintkezéssel járó helyzetek elkerülését, a jó szellőzést, a kézmosást, és a száj eltakarását tüsszentéskor és köhögéskor.

Ahogy egy dél-koreai tanulmány alapján Kemenesi Gábor virológus is felhívta a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben, a maszkviselés radikálisan csökkentheti a fertőzés esélyét zárt helyeken.

Az oltások megfelelő védelmet nyújtanak

Stillwagon a felszólalásában tévesen azt állítja, hogy a koronavírus elleni oltások "egyáltalán nem nyújtanak védettséget a fertőzés ellen", sőt, szerinte azok csökkentik a szervezet védekezőképességét a vírusokkal szemben.

Az AFP tényellenőrző szolgálata már korábban is megcáfolt hasonló állításokat. A tanulmányok szerint az oltás csökkenti a betegség esélyét, igaz, hogy a vakcinák nyújtotta védelem csökkent az erősen fertőző delta variáns megjelenésével, valamint idővel is csökken az oltások által biztosított immunitás.

Ennek ellenére a védőoltások továbbra is erős védelmet nyújtanak a Covid-19 okozta kórházi kezelés és halálozás ellen.

Alison Galvani, a Yale Fertőző Betegségek Modellező és Elemző Központjának igazgatója elmondta az AFP-nek 2021 októberében, hogy "az idővel csökkenő védettség ellenére, akik be vannak oltva, sokkal kisebb eséllyel fertőződnek meg, kerülnek kórházba, vagy halnak bele a Covid-19-be".

"A csökkenő védettség jó ok arra, hogy felvegyük a harmadik dózist, nem pedig arra indok, hogy elutasítsuk az oltást" – mondta el Galvani.

Sara Tartof fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológus, a Lancet című folyóiratban megjelent, a vakcinák immunitásának csökkenését nyomon követő tanulmány vezető szerzője szintén hangsúlyozta, hogy a csökkenő védettség nem teszi a vakcinákat haszontalanná.

"A fertőzések, kórházi kezelések és halálesetek megnövekedett száma sokkal inkább korrelál az oltás visszautasításával, mint a Pfizer Covid-19 vakcinájával történő beoltással. A Pfizer vakcinával történő teljes oltás jelentősen csökkenti a Covid-19 okozta fertőzéseket és súlyos megbetegedéseket" – mondta.

Az amerikai járványügy, a CDC 2021. augusztus 28-ai adatai szerint a 18 évesnél idősebb felnőtt lakosság esetén a kórházi ápolást igénylő koronavírusos esetek száma nagyjából 12-szer magasabb a nem oltottak között.

Nem az oltások hozzák létre a variánsokat

Stillwagon azt is állítja, hogy az új vírusvariánsok azért jelentek meg, mert az emberek oltakoznak.

Dr. Anna Durbin a John Hopkins Bloomberg School of Health szakértője szerint ez nem igaz. Ez a hamis állítás különösen azután kapott szárnyra, hogy a delta variáns terjedni kezdett, amely jelenleg Magyarországon és az Európai Unióban is az esetek többségét okozza. A variáns először Indiában jelent meg 2020 végén, még azelőtt, hogy a védőoltás széles körben elterjedt volna.

"A delta variáns nem az oltások miatt terjedt el. A delta variáns egy természetes versenyből került ki az alfa variánssal szemben. A legjobb módja az új variánsok megjelenésének megakadályozásának, ha annyi embert beoltunk, amennyit csak tudunk" – mondta el Durbin.

Az AFP tényellenőrző szolgálata már megcáfolt egy hasonló állítást 2021 márciusában. A szakértők akkor is elmondták, hogy a koronavírus elleni vakcinák nem hoznak létre új variánsokat.

Az amerikai hatóságok jóváhagyták az oltásokat

Stillwagon azt is állítja, hogy az oltások még mindig csak veszélyhelyzeti engedélyezést kaptak és nem engedélyezte őket az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).

A veszélyhelyzeti engedélyezés célja, hogy "megkönnyítse az egészségügyi válaszintézkedések hozzáférhetőségét és alkalmazását, beleértve az oltásokét, az olyan közegészségügyi veszélyhelyzetekben, mint amilyen a koronavírus-járvány is".

Az FDA korábban három oltást engedélyezett veszélyhelyzeti használatra az Egyesült Államokban, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Janssen oltószerét. De a Pfizer/BioNTech oltószere Comirnaty néven megkapta a teljes engedélyezést is 2021 augusztusában.

A Comirnaty így jelenleg teljes engedélyezéssel rendelkezik a 16 éven felüliek számára, valamint "veszélyhelyzeti engedélyezésben érhető el a 12 és 15 év közöttiek számára, valamint a harmadik dózis esetén az egyes immunbetegségben szenvedőknek", olvasható az FDA 2021. augusztus 23-i sajtóközleményében.

Az FDA bizottsága október 26-án javasolta, hogy a Pfizer-vakcina kapjon veszélyhelyzeti engedélyezést az 5-11 éves korosztály számára, amit 29-én meg is kapott az oltóanyag.

Végeztek állatkísérleteket a koronavírus elleni oltószerekkel

Stillwagon tévesen azt állítja, hogy nem végeztek állatkísérleteket a Covid-19-vakcinákon, amik pedig szükségesek lennének, hogy garantálva legyen, az oltások biztonsággal alkalmazhatóak az embereken is. Az AFP már korábban is cáfolt hasonló állításokat, amelyek szerint "átugrották" az állatkísérleteket a koronavírus elleni oltások tesztelése során, mert a tesztalanyok sorra meghaltak.

A Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltószerei mind átestek az állatkísérletek fázisán, és mind be is számoltak azok eredményeiről. Mindhárom vállalat arról számolt be, hogy a vakcinák olyan immunválaszt hoztak létre, amely megvédte az állatokat a SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben.

Az Oxford Egyetem egy közleményben erősítette meg, hogy az AstraZenecával közösen fejlesztett oltószerüket tesztelték állatokon is.

"Ha a biztonságosság és a hatékonyság nincs garantálva a laboratóriumi tesztek során, akkor a kutatást nem folytatnák" – mondta el az AFP-nek 2021 októberében Kirk Leech az Európai Állatkísérleti Társaság igazgatója.

Mind Leech, mind Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunbiológusa, megerősítették, hogy a Covid-19-vakcinák kifejlesztése során végeztek állatkísérleteket is. Az igaz, hogy a járvány miatt kialakult időhiánynak köszönhetően a Moderna és a Pfizer oltószere esetén volt átfedés az állat- és az emberkísérletek között, mondták el a szakértők.

Az AFP grafikonja a Covid-19 vakcina különböző fejlesztési fázisait mutatja be.

Egyébként már több hasonló videót is megcáfoltak az AFP tényellenőrzői, ahol magukat szakemberként beállító emberek szólaltak fel nyilvános gyűléseken és a koronavírussal kapcsolatos nézeteiknek adtak hangot.

Fordítás és adaptáció:
VAKCÍNÁK COVID-19