Egyészségügyi dolgozó fecskendőt tölt egy vakcinaadaggal egy oltóállomáson a stuttgarti Stephanus templomban, Németország déli részén, 2021. november 16-án. ( AFP / THOMAS KIENZLE)

Ezt a Pfizer-dokumentumot félreértelmezték, az mRNA-vakcinával oltottak nem terjesztik a tüskefehérjéket

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Egy magyar cikk, amit május óta már több mint 15 ezer ember osztott meg a Facebookon, azt állítja, hogy egy Pfizer-dokumentumban elismerték, az oltottak "a bőrön át" terjesztik az oltás után létrejött tüskefehérjéket, és megfertőznek másokat. Ez nem igaz. A Pfizer-dokumentumot félreértelmezték, és szakértők már korábban is elmondták az AFP-nek, hogy a tüskefehérjék "ürítése" nem egy valós jelenség.

"A beoltottak tulajdonképpen biológiai fegyverekké válnak és fertőznek? – egy Pfizer-dokumentumban beismerik, hogy a beoltott emberek fertőző részecskéket terjesztenek" – olvasható annak a magyar cikknek a címe, amelyet már több mint 15 ezer alkalommal osztottak meg 2021 májusa óta a Crowdtangle közösségi média elemző szoftver adatai alapján.

A cikk egy "Scandal" nevű francia oldalt jelöl meg forrásnak, és a cikk szövege a francia cikk részleges fordítása.

Az állítás, hogy a koronavírus ellen oltottak tüskefehérjéket "ürítenek" és ezzel veszélyeztetik az oltatlanokat, már más nyelveken is terjedni kezdett, például angolul, szerbül és franciául. De szakértők elmondták az AFP-nek, hogy ez lehetetlen.

Egy Facebook-poszt a hamis állításokat terjesztő cikkel. A képernyőkép 2021. november 24-én készült.

Az mRNS-oltást kapó emberek nem "ürítenek" tüskefehérjéket

Az mRNS-vakcinák, mint amilyen a Pfizer oltóanyaga is, úgy működnek, hogy a test bizonyos sejtjeivel a koronavírusra jellemző tüskefehérjéket termeltetnek. Az immunrendszer így olyan antitesteket termel, amelyek szükségesek a valódi vírus elleni küzdelemhez, ahogyan ebben a videóban ki van fejtve.

A Facebookon terjedő szöveg azt állítja, hogy ezek a tüskefehérjék képesek emberről emberre terjedni és így káros hatást kiváltani. De ez nem igaz, magyarázta el több szakértő is az AFP-nek 2021 májusában, amikor ez az állítás először terjedni kezdett.

Az úgynevezett "ürítés" egy létező jelenség, de csak olyan oltóanyagoknál fordul elő, amelyek a vírus legyengített változatát tartalmazzák, az mRNS vakcinák nem tartalmazzák a vírust, és a szervezet sem termeli a teljes vírust az oltás után, csak a tüskefehérjéket.

Dasantila Golemi-Kotra, a York University mikrobiológusa egy emailben azt írta, hogy "nem ürítünk tüskefehérjéket, amikor beoltanak minket". A szakértő szerint ez "kiforgatott tudomány" és szerinte "még ha lenne is ilyen tüskefehérje-ürítés, igaz ez lehetetlen, akkor sem tudnának ezek a fehérjék másokat megfertőzni".

A szakértő hozzátette, hogy a fehérjék természetüknél fogva instabilak, így akár lenyeljük őket, akár a szánkba, bőrünkre, szemünkbe kerülnek, az ott található enzimek valószínűleg lebontják őket.

Barry Pakes a Torontói Egyetem asszisztens professzora megerősítette Golemi-Kotra kijelentését. Pakes egy emailben azt írta, hogy "nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy az oltottak tüskefehérjéket ürítenének, és ez elméletileg sem lehetséges".

A Pfizer egyik szóvivője is megerősítette az AFP kérdésére 2021 májusában, hogy az oltást "nem lehet belélegezni ürítés útján, az oltás csakis izomba adott injekcióval kerülhet az emberi testbe."

A cikk azt is állítja, hogy a tüskefehérjék ártalmasak, de az oltások után termelt mennyiség esetében eddig még nem figyeltek meg káros hatásokat. Az AFP már több téves állítást is megcáfolt ezzel kapcsolatban, például ebben és ebben a cikkben.

Eddig az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináknál már több mint 500 millió beadott dózis után is azt jegyzi meg az ügynökség, hogy "a komoly biztonságossági problémák rendkívül ritkák".

Az idézett Pfizer-dokumentumot félreértelmezték

A közösségi médiában terjedő cikk egy állítólagos "kiszivárgott" Pfizer-dokumentumot idéz, hogy ezzel támassza alá az állításait. A cikk azt állítja, hogy a dokumentumot nem a nyilvánosságnak szánták. De a tény, hogy a dokumentum, amelyben a klinikai tesztek protokolljai vannak felsorolva, elérhető a cég weblapján, ellentmond ennek az állításnak.

Ennek a Pfizer-dokumentumnak egy hasonló hamis értelmezését már megcáfolta az AFP.

A magyar cikkben idézett szövegrészlet eleve nem pontos fordítása a dokumentum szövegének.

A magyar szöveg hibásan a következőképpen idézi a dokumentumot: "Foglalkozási expozíció akkor fordul elő, amikor egy személy nem tervezett közvetlen kapcsolatba kerül egy oltásteszt kísérleti alanyával, ami nemkívánatos eseményt eredményezhet".

Valójában azonban a következő szöveg szerepel a dokumentum 69. oldalán: "Foglalkozási kitettség akkor történik, amikor valaki előre nem tervezett módon kapcsolatba kerül a vizsgálat tárgyát képző beavatkozással, ami nem várt mellékhatáshoz vezethet, vagy nem vezethet."

A "study intervention", amit talán magyarul a "vizsgálat tárgyát képző beavatkozás"-ként lehet lefordítani, egy orvosi-jogi fogalom, és ebben az esetben magára az oltásra utal, nem a tesztalanyokra. Egyszerűbben megfogalmazva a szöveg egy olyan esetet vázol fel, amikor valaki a tesztalanyokon kívül bármilyen módon kapcsolatba kerül az oltóanyaggal. A protokoll szerint az ilyen esetet elővigyázatosságból jelenteni kell.

Az ilyen "kitettségek"-re példa (magán az oltáson felül) a dokumentum szerint a "belégzés vagy bőrrel való érintkezés", tehát ha például valakinek a bőrére kerül az oltóanyag.

De sem itt, sem máshol nem szerepel az "ürítés" (shedding) a dokumentumban. A Pfizer nem valamiféle fertőzésről vagy az oltottak által ürítéssel terjesztett részecskékről beszél, hanem pusztán annak az elméleti lehetőségéről, hogy valaki teljesen hétköznapi módon érintkezik az oltószerrel.

Egy blogbejegyzésben az oltások utáni ürítéssel kapcsolatos tévhitekről David Gorski, a Wayne State University School of Medicine sebész-onkológusa megjegyzi, hogy a Pfizer által használt nyelvezet "teljesen alap szakmai nyelv, amelyet sok más klinikai tesztfázisban lévő szereknél olvasni".

A Bill Gates által támogatott kísérleti szúnyogprojektnek nincs köze az oltásokhoz

A cikk azt is állítja, hogy ez az állítólagos vírusürítés majd feleslegessé teszi Bill Gates tervét, aki "szúnyogokat akart használni az oltások 'szállítására', hogy az embereket saját akaratuk ellenére (és a teljes körű tájékoztatást mellőzve) be lehessen oltani."

Ez úgy tűnik, hogy azoknak a projekteknek a félreértése, amelyek közül egyeseket tényleg támogat a Bill és Melinda Gates Alapítvány. A projektek célja, hogy génmódosított szúnyogokat engedjenek el a szabadba, és így csökkentsék az olyan veszélyes fertőző betegségeket terjesztő szúnyogok számát, mint a dengue-láz. De ezekben a projektekben az oltóanyagoknak vagy az oltásnak nincs szerepe. A génmanipulált szúnyogokkal kapcsolatos kísérletekkel kapcsolatban vannak kritikus hangok, de ezek sem kötődnek semmilyen módon az oltásokhoz.

COVID-19