Egy osztrák rendőr egy 2021. március 6-i lezárásellenes tüntetésen. ( AFP / ALEX HALADA)

Az osztrák rendőrség és katonaság továbbra is ellenőrzi a járványügyi intézkedések betartását

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar felhasználó osztott már meg egy szöveget a Facebookon, ami azt állítja, hogy az osztrák katonaság és rendőrség "megtagadja" azoknak a dokumentumoknak az ellenőrzését, amelyek azt bizonyítják, hogy valaki be van oltva a koronavírus ellen vagy nemrég felgyógyult a betegségből. De független beszámolók arról tanúskodnak, hogy a korlátozásokat továbbra is betartatják. Az igaz, hogy voltak, akik kételyeiknek adtak hangot egyes járványügyi korlátozások ellenőrzésével kapcsolatban, de mind az osztrák belügyminisztérium, mind a honvédelmi minisztérium és a szakszervezeti képviselők is megerősítették az AFP-nek, hogy nincs kiterjedt ellenállás a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos parancsokkal szemben.

"AZ OSZTRÁK KORMÁNY PÁNIKBAN.A RENDŐRSÉG ÉS A HADSEREG MEGTAGADJA AZ EGÉSZSÉGÜGYI"BÉRLETEK" ELLENŐRZÉSÉT! " – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet november 19-e óta már több mint 2800 alkalommal osztottak meg. A bejegyzés, és más bejegyzések ugyanezzel a szöveggel, azután íródtak, hogy november 15-én Ausztria lezárást vezetett be azoknak, akiknek nincs igazolása arról, hogy be vannak oltva, vagy felgyógyultak a koronavírusból. A növekvő esetszámokat látva az osztrák kormány november 22-től általános lezárást vezetett be mindenki számára.

Az általános lezárás december 12-éig tart, így a védettségi igazolványok kérdése jelenleg nem releváns. Ennek ellenére van rá bizonyíték, hogy a rendőrség ellenőrizte a védettségi igazolványokat és továbbra is végzi a dolgát a lezárás alatt.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető szöveggel. A képernyőmentés 2021. november 29-én készült.

Továbbra is folynak az ellenőrzések

Terjedni kezdtek a Facebookon olyan magyar nyelvű bejegyzések, amelyek azt állították, hogy az osztrák hadsereg és rendőrség támogatni fog egy november 20-i bécsi lezárás ellenes tüntetést, egyes posztok egyenesen azt állították, hogy a "teljes hadsereg" beállt a tüntetés mögé. Ez azonban nem volt igaz, ahogyan azt az AFP ebben a cikkben leírta. A tüntetést egy katonákból is álló magánegyesület támogatta, annak nem volt semmilyen hivatalos támogatottsága. Természetesen lehetséges, hogy egyes rendőrök és katonák a szabadidejükben részt vettek a tüntetésen, de tömegével nem voltak képviselve a fegyveres erők.

A tüntetést megelőzően és azután is számos dokumentált eset volt arról, hogy a rendőrség ellenőrizte a járványügyi intézkedések betartását, többek között a védettségi igazolványokat is. Az APA osztrák hírügynökség lenti fotósorozata azt mutatja, ahogyan a helyi rendőrök ellenőrzést végeznek november 15-én és 16-án, az oltatlanokat érintő lezárás első két napján.

Egy képernyőmentés az APA hírügynökség fotósorozatáról. A képeken rendőrök ellenőrzik a járványügyi előírásokat. A képek az AFP felületére kerültek fel november 15-én és 16-án.

Egy karintiai helyi televízió november 28-án leadott adásában szintén azt látni, ahogyan a déli osztrák tartomány rendőrei ellenőrzik a lezárást, beleértve az oltásokat és teszteket, ahol szükséges. A Heute osztrák lap szintén készített egy riportot november 26-án, amiben azt látni, ahogyan a rendőrök egy bécsi plázában ellenőrzik, hogy az ott tartózkodóknak van-e valós indoka megszegni a kijárást.

A katonaság csak limitált mértékben vett részt eleve a védettségi igazolások ellenőrzésében, csak olyan helyeken például, mint a repülőterek. A reptéri ellenőrzés tényét az AFP munkatársa is igazolta november 28-án.

Michael Bauer az osztrák védelmi minisztérium szóvivője november 29-én azt mondta azt AFP-nek, hogy nem igaz, hogy a katonaság abbahagyta volna a járványügyi intézkedések ellenőrzésének segítését. "Ez egyáltalán nem igaz és nélkülöz minden alapot." Bauer elmondta, hogy a katonaság tagjainak lehet saját véleménye, de a munkájuk alapja a "parancsok és az engedelmesség", és nem tud olyan esetről "ahol bárki megkérdőjelezte volna a hadsereg kötelességeit".

Kételyek a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban

Az igaz, hogy volt aki kételyeinek adott hangot az intézkedések gyakorlati oldalával kapcsolatban. Hermann Greylinger, az osztrák rendőrszakszervezet szociáldemokrata szárnyának első embere egy interjúban azt mondta még az oltatlanokat érintő lezárás előtt, hogy az intézkedést nehéz lesz betartatni és az eleve szerinte inkább az egészségügyi szervek feladata kéne hogy legyen.

De az AFP megkeresésére november 30-án Greylinger azt is elmondta, hogy a fenti kétségei nem ideológiai alapon a lezárás ellen irányultak. "Az én kétségeim gyakorlati jellegűek voltak, nem politikai okból mondtam ezt, vagy hasonlók. A rendőrök az utolsók, akik ne akarnának a járvány legyőzésén dolgozni."

Greylinger szerint az oltatlanoknak szóló lezárást azért volt néha nehéz betartatni, mivel sok volt a kivétel és nagy terhet rótt a rendőrségre a normál feladataik mellett. Ennek ellenére a szakszervezetis szerint a rendőrök teljesítették a feladatukat és "saját hatáskörben" döntöttek arról, hogy hol és mikor a leghatékonyabb ellenőrizni.

Otto Aiglsperger a rendőröket és katonákat is képviselő GÖD közalkalmazotti szakszervezet szóvivője november 30-án azt mondta az AFP-nek, hogy nem tud róla, hogy lenne bármilyen kiterjedt ellenállás a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban a katonák és a rendőrök részéről. A szóvivő szerint lehetséges, hogy vannak egyedi esetek és lezáráskritikus hangok, de a "rendőrök esküt tettek és elvégzik az ellenőrzéseket".

Arra a kérdésre, hogy tényleg megtagadják-e a rendőrök a járványügyi szabályok ellenőrzését, Harald Sörös az osztrák belügyminisztérium szóvivője november 27-én azt mondta az AFP-nek, hogy "nem tud ilyen esetről". Sörös szerint a rendőrség tagjainak lehet magánvéleménye, de az nem befolyásolhatja a kötelességük teljesítését. "Ha egy ilyen magánvéleményt valaki [a rendőrségtől] egy hivatalos ügyben nyilvánosan kifejtene, vagy visszautasítaná a kötelessége teljesítését, annak súlyos következményei lennének" – mondta Sörös.

A hatóságok szerint az oltatlanoknak szóló lezárás november 15-i bevezetését követő 2 hétben 385 823 ellenőrzést végzett a rendőrség. Egyes esetekről is vannak hírek, például arról, hogy november 28-án egy olyan edzőtermet talált a rendőrség Felső-Ausztriában, ami a lezárás ellenére is üzemelt.

Vizsgálják a rendőrök állítólagos nyílt levelét

A nyugati Vorarlberg tartományban a helyi média közölt egy levelet november 24-én, amelyet állítólag 50 rendőr jegyez. A levél kritizálta az ausztriai lezárásokat és a kötelező oltás tervét. A levél névtelenül íródott és nem lehetett beazonosítani a valódi szerzőjét. A voralbergi rendőrség vizsgálja a levelet. Harald Sörös a belügy szóvivője azt mondta az AFP-nek a levélről, hogy feltételezésük szerint azt a járványkezelés kritikusai írták, és "csak a rendőrség szájába adták az üzenetet, hogy így szerezzenek nagyobb súlyt a saját nézeteiknek és követeléseiknek".

Egy másik csoportot is vizsgál a rendőrség, akik a november 20-i bécsi tüntetésen egy transzparenst tartottak, és azt a látszatot keltették, mintha a járványügyi intézkedések ellen tüntető rendőrök lennének. A helyi rendőrség szerint a transzparenst tartó emberek valószínűleg német állampolgárok voltak, de nem lehet teljesen kizárni, hogy osztrák állampolgárokról, vagy éppen rendőrökről volt szó.

COVID-19