A lakosság egy tagjának beadják a Pfizer-BioNTech Covid-19 oltóanyagának egy adagját egy ideiglenes oltóközpontban Párizsban, 2021. november 27-én. ( AFP / STEPHANE DE SAKUTIN)

Jelenleg nincs olyan tankönyv a Semmelweis Egyetemen, ami azt tanítaná, hogy járvány alatt tilos oltani

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 13 ezer ember osztott meg egy magyar Facebook-bejegyzést, amely azt állítja, hogy a Semmelweis Egyetem "Infektológia Tanszék"-ének tankönyve szerint nem szabad járványok alatt oltani, mivel az "legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál". Ez nem igaz. Az egyetem elmondta az AFP-nek, hogy egyetlen jelenleg használt tankönyvükben sem szerepel ez az állítás, amelyet "álhír"-nek és "félrevezetőnek"-nek neveztek. Az AFP függetlenül is megbizonyosodott róla, hogy az egyetemen használt alap immunológia tankönyvben nem szerepel olyan, ami alátámasztaná ezt az állítást. Utóbbi (és több egyéb) tankönyv szerzője megerősítette az AFP-nek, hogy soha írt az interneten terjedő állításhoz hasonlót.

"Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál! (SOTE Infektológia Tanszék tankönyve)" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 13 ezer ember osztott meg november 24-e óta.

De ezt az állítás mind a Semmelweis Egyetem, mind az egyetemen által kiadott bevezető immunológia tankönyv szerzője visszautasították. Az AFP már számos alkalommal cáfolta azt a hamis állítást, amely szerint az oltások gyengítik az immunrendszert és új variánsokat hoznak létre.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. A képernyőkép 2021. december 6-án készült.

A Semmelweis Egyetem szerint egyik jelenleg használt tankönyvükben sem szerepel ez az állítás

Az AFP megkereste a Semmelweis Egyetemet, hogy megtudja, tényleg azt írja-e az egyetem "Infektológia Tanszék"-ének tankönyve, hogy járvány alatt nem szabad oltani. Az egyetem Kommunikációs Igazgatósága december 3-án a következő választ adta: "Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása."

Az egyetem egy közleményt is kiadott a témában, ahogyan arról több lap is beszámolt. A Telex kérdésére egy szakértő és a Pécsi Tudományegyetem is megerősítette, hogy az állítás hamis.

Az AFP megpróbálta beazonosítani, hogy milyen tankönyvre utalhatott a Facebook-bejegyzés, ezért a hozzászólások között próbáltunk további nyomokat találni. A hozzászólások között a félrevezető Facebook-bejegyzés szerzője csatolt egy képet azzal az állítással, hogy az a kérdéses tankönyvet ábrázolja.

A hamis állítást tartalmazó bejegyzés szerzőjének hozzászólása. A képernyőkép 2021. december 6-án készült.

Rákeresve a csatolt kép szövegére kiderült, hogy az egy 8.-os biológia tankönyvből származik, nem egy egyetemi tankönyvből. Ráadásul az idézet semmit nem mond az oltások és a járványok kapcsolatáról, az csak az immunitás alapfogalmait tisztázza. A fejezet többi része sem mond olyat, mint amit a Facebookon terjedő bejegyzés, csak a természetes és a mesterséges védettségről beszél. A szöveg egy alap bevezetést ad a betegségek elleni immunitásba elmagyarázva a különbséget az aktív és a passzív immunitás között.

A nyolcadik osztályos biológia könyv részlete.

Egy egyetemi immunológia tankönyv szerzője is cáfolja az állítást

Ezt követően megnéztük, hogy a Semmelweis Egyetemen használt az immunológiával foglalkozó tankönyvben szerepel-e ilyen állítás.

Az egyetem weboldala és egy diákok által szerkesztett olvasmánylista is azt mutatja, hogy az egyetem hallgatói az immunológia alapjait az Immunológia alapjai tankönyvből tanulják, amelyet a Semmelweis Kiadó adott ki. A tankönyv 2. kiadása 2014-ben jelent meg.

Az AFP megkereste a könyv szerkesztőjét és társszerzőjét Falus András biológust, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát, hogy hozzáférést kérjen a könyvhöz. Falus a rendelkezésünkre bocsátott egy PDF változatot. A "vakcin-" szótőre rákeresve 63 találat van a tankönyvben, de egyik sem támasztja alá a közösségi médiában terjedő állítást. Az "oltás" szóra rákeresve 17 találatot kapunk, de ezek sem támasztják alá a hamis állítást.

Éppen ellenkezőleg, a könyv az oltásokat a fertőző betegségek elleni harc hatékony eszközeként írja le megjegyezve, hogy a fekete himlőt az oltások segítségével az 1970-es évekre sikerült a teljes emberi populációból eradikálni. A fekete himlő az egyik legrettegettebb betegség volt a Földön, amely számos járványért és rengeteg halálért volt felelős.

Az AFP megkeresésére a tankönyv szerzője, Falus András biológus, az egyetem professor emeritusa elmondta, hogy az "elmúlt 45 évben több tankönyvet is írt az immunológiáról", de "egyikben sem szerepelt az említett állítás", hogy járvány alatt tilos oltani, és ez az állítás a tudomány jelen állása szerint nem igaz.”

Korábban már cáfolt állítások az oltásokról

Az AFP már több cikkben is cáfolta azt az állítást, hogy a koronavírus elleni oltások gyengítenék az immunrendszert, például itt. Az igaz, hogy az oltásokból származó védettség idővel gyengül, és nem biztos hogy a most használt oltások ugyanolyan jól védenek az új variánsok, például az omikron ellen.

Az AFP számos olyan állítást is cáfolt már, amelyek szerint az oltások hozzák létre az új variánsokat, például ebben a cikkben. Az omikron variánsról beszélve a WHO részben az alacsony oltási rátákat okolta az új variánsok megjelenéséért.

"Világszinten egy mérgező elegyét látjuk az alacsony átoltottságnak és a nagyon alacsony tesztelésnek, ez az új variánsok tenyésztésének és felerősítésének receptje" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO feje december 1-én. "Ezért továbbra is arra biztatjuk az országokat, hogy biztosítsák a hozzáférést az oltásokhoz, a tesztekhez és a terápiás eljárásokhoz világszerte."

COVID-19 VAKCÍNÁK