Ezt a belga orvossal készült interjút megvágták, és nem bizonyítja azt, hogy a Covid-oltások ne nyújtanának védelmet

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 13 ezer felhasználó osztott már meg egy videót magyar felirattal, a videóban egy belga doktor látszólag arról beszél, hogy a kórházában ápolt Covidos betegek mind be vannak oltva a koronavírus ellen. Néhány felhasználó ebből azt a tanulságot vonta le, hogy az oltások nem védenek a betegség ellen. De a valóságban a videót megvágták és az orvos szavait kontextusából kiragadva idézték. A videóban szereplő kórházi dolgozó az oltások mellett van. Belgiumban a 65 év fölötti lakosság több mint 90 százaléka be van oltva, ami megmagyarázza, hogy miért kerül ki közülük több oltott kórházi ápolt is. A hivatalos statisztikák szerint Belgiumban a kórházban ápolt Covidos betegek többsége oltatlan.

A videót tartalmazó Facebook-bejegyzést már több mint 13 ezer alkalommal osztották meg 2021. november 10-e óta. Ugyanez a videó felbukkant már a lengyel, francia, német és a szerb felhasználók körében is.

A videóban egy belga kórház orvosát látni, Kristiaan Deckerst, aki azt mondja: "Ma többnyire az úgynevezett áttöréses fertőzéseket látjuk. Ez eltér attól, amit pár hete láttunk, amikor az intenzíven ápoltak többsége oltatlan volt. Már nem ez a helyzet. A [Covidos] betegek, akiket a [GZA csoport] kórházban ápolunk, megnéztem tegnap, mind oltottak voltak."

Egyes, a videót megosztó magyar felhasználók azt a következtetést vonták le a felvételből, hogy az bizonyítja, az oltások hatástalanok. "Tessék ez az orvos is azt mondja hogy a betegek többsége oltott!!! Ébredjünk már emberek mielőtt túl késő lesz!!!!" – írta az egyik felhasználó, aki megosztotta a videót.

De a videót félrevezető módon vágták meg, magyarázta el az érintett kórház szóvivője az AFP-nek. A belga hatóságok 2021 októberi adatai szerint az oltások "nagyjából 30 ezer kórházi ápolást előztek meg az oltási kampány kezdete óta".

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető videóval. A képernyőmentés 2021. december 14-én készült.

A felvétel ki van ragadva a kontextusából

A Kristiaan Deckersszel készült interjút a Sint-Augustinus Kórházban vették fel, Antwerpenben. A kórház a GZA kórházi csoport tulajdonában van. Egy flamand kulcsszavas kereséssel sikerült megtalálni az eredeti felvételt, ami másfél perc hosszú és 2021. november 5-én került adásba egy helyi csatornán, az ATV-n.

A közösségi médiában terjedő videó meg van vágva. Az eredeti tévériportban rögtön azután, hogy Dr. Deckers azt mondja, minden az intenzíven ápolt beteg oltott, a riporter azt mondja: "Ezek az emberek többnyire más fertőzéstől is szenvednek és az immunrendszerük gyakran már eleve gyenge. Az áttöréses fertőzéssel kórházban ápoltak átlagéletkora [a GZA kórházaiban] 55 és 60 éves kor között van."

Áttöréses fertőzésnek nevezik, amikor valaki megfertőződik a vírussal annak ellenére, hogy teljesen oltott.

2021. november 18-án az AFP kérdésére a GZA szóvivője azt mondta, hogy a videót "kontextusából kiragadva" használták fel.

"Az igaz, hogy az interjú napján az intenzíven ápolt [koronavírusos] betegeink oltottak voltak, de a 80 százalékuk olyan betegségben szenvedett, ami legyengítette az immunrendszerüket" – mondta el Hildre Brem, a GZA-csoport kommunikációs menedzsere.

Brem azt is hozzátette, hogy 2021. november 18-án, két héttel az interjú után, a teljesen oltott koronavírusos betegek aránya a GZA-kórházak intenzív osztályain 62 százalékra csökkent. 2021. november 25-én a kórház az AFP-nek adott tájékoztatása szerint 11 koronavírusos beteget ápoltak az intenzíven, ebből 7 fő, azaz 64 százalék volt oltott. A kórház válasza szerint ebben az esetben is az oltottak többsége eleve súlyos beteg volt.

2021. november 23-án a GZA-csoport a weboldalán megosztotta a VRT egyik holland nyelvű cikkét, amelyben Kristiaan Deckers, a videón szereplő orvos azt mondja, hogy a vele készült interjút kiragadták a kontextusából. "Minden gyenge immunrendszerrel rendelkező embernek javasoljuk, hogy lehetőség szerint oltassa be magát" – mondta Deckers.

Belgiumban nagyon alacsony az oltatlan idősek száma

A 2021. december 14-ei adatok szerint Belgiumban a lakosság 76 százaléka volt teljesen oltott, olvasható a belga egészségügy koronavírus tájékoztató oldalán. A 18 év fölötti lakosság esetében ez az arány 88 százalék. Az 55 év fölötti belga lakosok 90 százaléka oltott.

Niko Speybroeck a Leuveni Katolikus Egyetem (UCL) epidemiológusa 2021. november 5-én azt mondta az AFP kérdésére, hogy Belgiumban "a legsérülékenyebb réteggel kezdtük az oltást". A krónikusan beteg idősek oltása 2021 januárjában kezdődött Belgiumban. De az oltás hatékonysága idővel csökken, és a delta, valamint a omikron variánsok megjelenése bonyolítottak a helyzeten. Számos országban, például Franciaországban, Németországban vagy Magyarországon ezért a harmadik oltás felvételére buzdítanak.

Egy, a Magyarországon használt öt oltás hatékonyságáról szóló tanulmány szerint, amely 3,7 millió oltott adatain alapul 2021. január 22. és június 10-e között, az oltások az országban 68,7-88,7 százalékban védtek a fertőzés ellen, és 87,8-97,5 százalékban a halál ellen – igaz egyes cikkek arra hívták fel a figyelmet, hogy a felhasznált adatok csak júniusig tartanak, ezért a tanulmány nem számol az új variánsokkal vagy a csökkenő védettséggel.

A belga Antwerpen tartományban, ahol a Sint-Augustinus Kórház is található, szinte nincs olyan 65 év fölötti, aki ne lenne beoltva. 2021. december 14-én a 65 év fölöttiek közel 96 százaléka oltott volt.

Ezért Niko Speybroeck szerint nem meglepő, hogy a kórházba kerülők többsége is oltott. "Ha a lakosság 100 százaléka be lenne oltva, akkor a kórházba kerülők 100 százaléka is oltott lenne" – mondta Speybroeck, de ez nem jelenti azt, hogy az oltás ne nyújtana védelmet.

A kórházban ápolt felnőttek java nem oltott

Hogy össze lehessen hasonlítani a kórházban ápolt oltottak és oltatlanok számát, előbb "az oltatlanok és oltottak körében az esetszámot kell megnézni" – mondta Speybroeck. Tehát ebben az a kérdés, hogy hány oltott került intenzívre az oltottak teljes létszámához képest, valamint ugyanez az arány az oltatlanok esetében. A belga egészségügy publikált ilyen adatokat.

Az 2021. október 18 és 31 közötti időszakról a belga egészségügy azt írja, hogy a teljesen oltott 18-64 év közöttiek körében a kórházba kerülés esélye 88 százalékkal volt alacsonyabb. Az intenzíven fellépő komplikációk esélye pedig 93 százalékkal volt alacsonyabb.

Szintén október 18-a és 31-e közötti adatok láthatóak az alábbi ábrákon. A bal oldalon a kórházi kezelésre szorulók (narancs) és az intenzíven ápoltak (barnásvörös) aránya a 18 és 64 év közöttiek körében 100 ezer főre levetítve. A jobb oldalon ugyanezek az adatok a 65 év fölöttiek esetében. (A képek a belga egészségügy honlapjáról származnak és 2021. december 13-án lettek lementve.)

 

 

A belga egészségügy szerint "a belga adatok azt mutatják, hogy a teljes oltottság a Covid-19 ellen hatékony védelmet nyújt a súlyos megbetegedés ellen, még a delta variáns esetében is [...] fontos hogy az oltás mellett az egyéb járványügyi intézkedésekre (kézmosás, maszkviselés, távolságtartás) is odafigyeljünk.

Az oltások előtt a kórházban ápoltak száma a fertőzésekkel arányosan nőtt. De mióta az oltási kampányok elindultak a kórházban ápoltak száma jóval kisebb mértékben nőtt, mint a fertőzöttek száma, ami azt mutatja, hogy az oltások védenek a súlyos megbetegedéstől.

A Belga Közegészségügyi Intézet honlapjáról készült képernyőkép, amely az újonnan fertőzöttek számát és a kórházi kezelések számát mutatja 2020. február 24-től 2021. december 12-ig, 2021. december 13-án. 

Ez az arány változik a különböző országokban. Az Egyesült Államokban a helyi járványügy (CDC) 2021. szeptemberi adatai szerint az oltatlanoknak 14-szeres esélye van belehalni egy koronavírus-fertőzésbe, mint az oltottaknak.

Ahogyan azt az egyik magyar bejegyzés, amelyik a félrevezető videót megosztotta, megjegyzi, Magyarországon nincs átfogó nyilvános statisztika a koronavírusos betegek és áldozatok és az oltások kapcsolatáról (tehát arról, hogy hány embert és milyen oltással oltottak a betegek és az elhunytak között), ezt a gyakorlatot szakértők és a Magyar Orvosi Kamara képviselői is kritizálták már.

Az AFP korábban már cáfolt olyan szakértőkkel készült interjúkat, amelyeket félrevezetően vágtak meg, például a kórházban ápoltak számával vagy az oltásokkal kapcsolatban.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK