Az alkalmazottak elkérhetik és el is kell kérniük a védettségi igazolványt az érintett helyeken

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

Több ezer ember osztotta meg egy magyar ellenzéki politikus és ügyvéd írását a védettségi igazolványok jogszerűségével kapcsolatban. Sok felhasználó látszólag úgy értelmezett egy mondatot a bejegyzésből, hogy az azt bizonyítja, hogy az éttermekben, állatkertekben, edzőtermekben a személyzet nem kérheti el a vendégek védettségi igazolványát. Egy kormányrendelet értelmében azonban az alkalmazottak elkérhetik a védettségi igazolványt, valamint egy személyazonosságot igazoló okmányt is, sőt kötelesek is így tenni, ha valaki olyan helyre szeretne belépni, vagy olyan szolgáltatást akar használni, ami a járványügyi intézkedések miatt korlátozva van. A rendelet szerint, ha valaki nem mutatja be a kártyáját, meg kell kérni, hogy távozzon, ha erre nem hajlandó, rendőrt kell hívni.

“Tegyük tisztába!! Sem jegyszedő,sem pincér,sem üzletvezető ,sem Wc-s néni stb NEM JOGOSULT SZEMÉLYES OKMÁNYOK megtekintésére!! Ne legyetek már birkák” – olvasható egy Facebook-bejegyzés, amit már több mint 10 ezer ember osztott meg. A bejegyzéshez csatoltak egy képet Czeglédy Csaba ügyvéd és DK-s politikus egy írásával. Czeglédy az írásában, amit Facebookon osztott meg, kritizálja a védettségi igazolványok rendszerét, azaz, hogy csak a kártyával lehet bizonyos helyekre menni, mint például az éttermek belső tere, állatkertek, vagy hotelek. 

Czeglédy írásának a java a politikus véleményét fejti ki a témában, azonban úgy tűnik, hogy az egyik mondata okozott némi zavarodottságot. “Hozzáteszem, hogy a hatóság tagjain kívül senkinek nincsen joga a személyazonosságunk és az oltási igazolványon lévő adatok ellenőrzéséhez” – írja Czeglédy. 

Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a jelenleg korlátozás alatt álló helyeken az alkalmazottak nem kérhetik el a vendégek védettségi kártyáját és azonosító dokumentumait. Normális körülmények között igaz, hogy csak a hatóságok szólíthatnak fel valakit a személyazonossága igazolására, de jelenleg, egy kormányrendelet értelmében a járvány miatt korlátozott helyeken a személyzetnek joga és kötelessége ellenőrizni a vendégek védettségi igazolványát, ellenkező esetben meg kell tagadniuk a belépést. 

Az egyik bejegyzésről készült 2021. május 11-ei képernyőkép.

A személyzet elkérheti a védettségi igazolványt

Magyarországon 4 millió első beadott vakcina felett (azaz 2021. április 30-a óta) a 194/2021. (IV. 26.) kormányrendelet szabályozza az újranyitó helyeket és a kapcsolódó járványügyi intézkedéseket, tehát a védettségi igazolványok használatát is.

“A kérdést a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet 1/A. §-a, valamint a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 2/A. §-a elég egyértelműen rendezi” – írta az AFP kérdésére Asbóth Márton a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője 2021. május 11-én emailben. 

A rendelet értelmében bizonyos szolgáltatásokat csak azok vehetnek igénybe, akik dokumentummal tudják igazolni, hogy megkaptak legalább egy adagot a koronavírus elleni védőoltásból, vagy bizonyíthatóan felgyógyultak a betegségből meghatározott időn belül (a védettségi igazolvány pontos feltételei itt olvashatóak). 

A rendelet szerint bizonyos jogokat csak a védettségi igazolvány felmutatásával lehet gyakorolni. “Ha az e rendelet szerinti valamely jog a koronavírus elleni védettség esetén gyakorolható, az e jogot gyakorolni szándékozó személy a jog gyakorlására való jogosultság igazolása érdekében felhívható a védettségi igazolvány védettséget igazoló módon történő bemutatására” – fogalmaz a rendelet. Ezen felül az ilyen személyt a személyazonossága igazolására is fel lehet szólítani a személyzetnek, mivel a védettségi igazolvány csak úgy érvényes. 

Tehát például, ha valaki le akar ülni egy étterem belső terében – ez jelenleg csak védettségi igazolvánnyal lehetséges – a rendelet értelmében az étterem személyzete kérheti az érintett személy védettségi igazolványát és személyigazolványát, igaz az így megismert adatokat nem tárolhatja. 

Az említett rendelet hivatalosan május 23-áig érvényes, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 6-ai kormányinfón azt mondta, hogy a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmaradnak. 

Azok a helyek, ahol nem kérik el adott esetben a védettségi igazolványt, pénzbírságra vagy bezárásra számíthatnak

Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy egy hely nem kéri el a védettségi igazolványt egy korlátozottan igénybe vehető szolgáltatáshoz, akkor a létesítmény akár 1 millió forint büntetést is kaphat, valamint akár 1 éves bezárásra is számíthat. 

A rendelet előírja, hogy ha valaki nem hajlandó bemutatni a szükséges dokumentumokat, akkor meg kell kérni, hogy távozzon, és ha erre sem hajlandó, értesíteni kell a rendőrséget. Ahogyan az meg is történt május 1-én, amikor két vendég a védettségi igazolvány felmutatása nélkül akart belépni a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ezért rendőrt kellett hívni. 

“A rendeletben foglaltak megsértése esetén, vagyis ha az adott szolgáltató nem ellenőrzi, hogy a szolgáltatást igénybe venni kívánó állampolgár rendelkezik-e védettségi igazolvánnyal, valóban szankcionálható, mégpedig 100 000 Ft-tól egymillió (szálláshely esetén hárommillió) forintig terjedő bírsággal, vagy akár egy évre szóló bezáratással” – írta Asbóth Márton az AFP-nek. 

Az EU Covid-zöldkártya bevezetését tervezi, hogy megkönnyítsék az utazást

A vírus terjedésének megfékezése céljából hozott, utazással kapcsolatos intézkedéseknek való megfelelés érdekében az EU-ban felkérhetik az utazókat bizonyos okmányok – például orvosi igazolások, teszteredmények vagy nyilatkozatok – bemutatására.

Az Európai Bizottság 2021. március 17-én benyújtotta a valamennyi uniós országban érvényes „digitális zöldigazolványról” szóló javaslatot. Az igazolvány célja, hogy a Covid19-világjárvány idején megkönnyítse a biztonságos szabad mozgást az EU területén.

A tervek szerint akkor adható majd digitális zöldigazolvány valakinek, ha az illető személy:

kapott Covid19 elleni védőoltást,
 negatív eredménnyel lett tesztelve,
 vagy felgyógyult a Covid19-ből.

Magas rangú belső források az Európai Tanácsban azt mondták, hogy az EU-s zöldigazolvány június közepén kerülhet használatba. A zöldkártya használata független lesz az egyes országokban bevezetett korlátozó intézkedésektől, amelyek országonként eltérhetnek. 

 
 
COVID-19 VAKCÍNÁK