A svájci rendőrség nem kéri a lakosságot arra, hogy jelentsék fel a szomszédaikat, ha 19 fok fölé fűtik a lakást

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több százan osztottak már meg magyarul a Facebookon egy hamis plakátot, ami azt állítja, hogy Svájcban 200 svájci frank jutalom jár azoknak, akik feljelentik a szomszédukat, ha az 19 fok fölé fűti a lakását. A hamisított kép számos nyelven terjedni kezdett, miközben egész Európában aggodalmat kelt az Ukrajna elleni orosz inváziót követő energiaválság. A svájci kormány az AFP kérdésére megerősítette, hogy "semmi köze" a képhez, és az "manipuláció". A poszterről készült kép a valóságban utólag lett több képből összevágva.

Számos Európai országnak – köztük Svájcnak is – egy lehetséges energiaválsággal kell szembenéznie az Ukrajna elleni orosz támadás árnyékában. De az nem igaz, hogy Svájcban arra kérnék a lakosságot, hogy jelentsék a szomszédaikat, ha 19 fok fölé fűtik a lakásukat, mint ahogyan azt a szeptember közepe óta a Facebookon terjedő magyar bejegyzések állítják. A bejegyzésekben egy képet látni egy nyilvános helyen kirakott plakátról. A plakáton egy telefonáló nő képe van, alatta pedig a következő felirat olvasható németül: "A szomszéd 19 fok fölé fűti a lakást? Kérjük, értesítsen minket! A bejelentés névtelen. 200 frank jutalom". A hamisított plakáton a svájci kormány címere is megtalálható. Ugyanez a hamis állítás már franciául, románul, spanyolul, bolgárul és görögül is terjedni kezdett.

A kép a valóságban több másik fotóból van összevágva, amiket nyilvános képtárakból töltöttek le. A helyi hatóságok elmondták az AFP kérdésére, hogy mind a reklám, mind az állítólagos felhívás hamis, és a kormánynak nincs közé hozzá.

Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőmentés 2022. szeptember 20-án készült.

A hamis poszter aközben kezdett terjedni, hogy Európának komoly energiaválsággal kell szembenézni az Ukrajna elleni orosz invázió miatt.

Hogy visszaszorítsák a növekvő gáz- és villanyárakat, az európai energiaügyi miniszterek szeptember 9-én példa nélküli vészhelyzeti intézkedésekről döntöttek, többek között felmerült az importált gáz árának hatósági szabályozása is.

Más kormányok is csatlakoztak az EU szolidaritási és takarékossági kezdeményezéséhez, köztük Svájc is, ahol "energia-megtakarítási kampányt" indítottak 2022. augusztus 31-én, hogy arra ösztönözzék a lakosságot és a cégeket, hogy apró gesztusokat tegyenek az energiahiány elkerülése érdekében. Az országban jelenleg konzultáció folyik róla, hogy milyen korlátozások és tiltások jöhetnek szóba, ha esetleg energiahiány lépne fel, jelentették be a helyi hatóságok. De az interneten terjedő plakát nem része a helyi szövetségi kormány akciójának, mondta el az AFP kérdésére 2022. szeptember 12-én a svájci Szövetségi Gazdasági, Oktatási és Kutatási Minisztérium.

A kép egy fotómontázs, és a plakát nem valódi

Egy fordított képkeresés segítségével sikerült kideríteni, hogy a plakáton látható nő képe elérhető több internetes képadatbázisban is, mint például az Adobe, az Alamy vagy a Shutterstock. Egyes oldalakról regisztráció után a próbaverzió keretében ingyen le lehet tölteni a képet.

A fordított képkeresés eredménye a Tineye weboldalon (fent), és a nő fényképe az Adobe Stock képadatbázisban (lent). A képernyőmentések 2022. szeptember 14-én készültek.

Ahogyan arra Katherina Denkinson újságíró 2022. szeptember 12-én felhívta a figyelmet Twitteren, a hirdetőtábla is stockfotó. Egy újabb képkereséssel meg lehet találni a Freepiken az ingyenesen elérhető képek között. A hirdetőtábla üvegén és keretén tükröződő fényekből meg lehet állapítani, hogy ugyanarról a képről van szó, mint ami hamis kontextusban terjedni kezdett az interneten.

A telefonáló nő képe az Adobe képadatbázisában (fent), a hirdetőtábla képe a Freepik adatbázisában (lent), és a hamis fotómontázs (jobb). A képernyőmentések 2022. szeptember 20-án készültek.

Az üres hirdetőtábla stockfotója népszerű a grafikusok körében, akik így meg tudják mutatni, hogy hogyan nézne ki a való életben az általuk tervezett poszter, ahogy arra több galériában is látni példákat, például itt, itt és itt.

A svájci hatóságok címerét szintén utólag adták a fotóhoz, hogy azt a benyomást keltsék, hogy egy hivatalos kampányról van szó. A képen szereplő telefonszám szintén valódi, a svájci Szövetségi Környezetvédelmi, Közlekedési, Energetikai és Kommunikációs Hivatalhoz (DETEC) tartozik.

A Szövetségi Gazdasági, Oktatási és Kutatási Minisztérium (DEFR), ami Svájcban az esetleges gáz- és villamosáram-hiány kezeléséért felelős, elmondta az AFP kérdésére, hogy a poszter hamisítvány. "A Svájci Konföderáció címere és telefonszáma a képen visszaélés keretében szerepel. A Konföderáció nem csinált ilyen posztereket és nem intézett ilyen felhívást a lakossághoz. Nyilvánvalóan manipulációról van szó" – válaszolták 2022. szeptember 12-én.

"Egy hamis felhívás terjed a közösségi médiában szombat óta, ami arra buzdítja az embereket, hogy jelentsék fel a szomszédjukat, ha az túlfűti a lakását. A Konföderációnak nincs köze ezekhez a felhívásokhoz, és formálisan is elhatárolódik tőlük" – tették hozzá, és bejelentették, hogy nyomozást indítanak az ügyben.

Az energiahiány esetén esedékes intézkedések még kidolgozás alatt állnak

Az interneten terjedő hamis kép azt állítja, hogy illegális Svájcban 19 fok fölé fűteni az embereknek a lakásukat. De ez nem igaz.

"Jelenleg nincs földgáz- vagy villamosáram-hiány Svájcban, tehát korlátozás vagy tiltás sincs érvényben a használatukra. Így ezt a korlátozást értelemszerűen megszegni sem lehetséges. A kormányzat jelenleg előkészíti a lehetséges korlátozásokat és tiltásokat arra az esetre, ha komoly hiány lépne fel" – mondta el az illetékes svájci hatóság az AFP kérdésére 2022. szeptember 8-án.

Jelenleg konzultáció folyik a kantonokkal, ami várhatóan 2022. szeptember 22-én zárul majd le. A konzultáció egyik témája a gázfelhasználás esetleges korlátozása vagy tiltása, a másik pedig a gázkvóta.

Az első intézkedéscsomag súlyos gázhiány esetén megtiltaná a gázfelhasználást egyes épületekben, más épületekben pedig korlátozná a felhasználást és 19 fokban szabná meg a maximális belső hőmérsékletet.

"Ezek az intézkedések főleg a belterek és a meleg víz hőmérsékletét érintik. Első körben főleg a munkahelyeket érintenék, de adott esetben a lakóterekre is vonatkozhatnak. Mivel a háztartások teszik ki a gázfogyasztás 40 százalékát, jelentős gázfogyasztás-csökkentés Svájcban nem lehetséges a háztartások segítsége nélkül" – olvasható a svájci Szövetségi Tanács honlapján.

Az AFP kérdésére a helyi illetékes minisztérium elmondta, hogy "természetesen lényeges, hogy pontosan meghatározzuk a szükség esetén alkalmazandó korlátozások és tiltások végrehajtását és felügyeletet. Az ország ellátási ügyeit szabályozó törvény (LAP), ami a korlátozások alapjául szolgálna, nem rendelkezik a bírságokról. A LAP megsértése esetén a büntetőeljárás tehát bonyolultabb lenne, de az esetleges bírságok nem haladnák meg a normál szabálysértési bírságok mértékét."

A szabálysértési bírságok maximális összege 300 svájci frank, avagy nagyjából 125 000 forint.

Energiamegtakarítási kampány

Jelenleg egy figyelemfelkeltő kampány folyik Svájcban, amiben a takarékosság fontosságára hívják fel a figyelmet. A kampány a "Az energia korlátozott. Ne pazaroljunk!" névre hallgat és egy sor ajánlást fogalmaz meg a cégeknek és a háztartásoknak, például hogy tisztítsák ki a fűtőtesteket és fedővel főzzenek.

Svájcot gáz- és áramhiány fenyegeti

Svájc energiaigényét 95 százalékban olajból, földgázból, tűzifából és áramból fedezi, amelyekből többnyire importra szorul. Nyaranta az ország energiaszükségletét fedezik a vízerőművek, és Svájc még exportálni is tud energiát.

Telente azonban Svájc főként gázzal előállított elektromosságot importál Németországból, de az idén az Oroszországból érkező gázmennyiség korlátozott.

Hogy elkerüljék az európai szintű gázhiányt, és figyelembe véve a tényt, hogy "Svájc teljességgel importra szorul gázból", a helyi szövetségi kormány 2022. augusztus 24-én bejelentette: önkéntesen vállalják, hogy 15 százalékkal csökkentik a téli gázfelhasználását az előző öt év átlagához képest.

Fordítás és adaptáció:
klímaváltozás