Ebben a klímavészhelyzetet tagadó "deklarációban" korábbi félrevezető állítások kerülnek ismét elő

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.


Több mint 1200-an írták alá azt a "Világszintű Klímadeklaráció" (World Climate Declaration) névre keresztelt dokumentumot, ami több nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdett a közösségi médiában. Az írás megkérdőjelezi az ember okozta klímaváltozás tényéről jelenleg fennálló tudományos konszenzust. De a dokumentum aláíróinak csak kis része klímatudós, és néhányuk olajvállalatokhoz vagy klímaszkeptikus szervezetekhez köthető. Az írás állításai, amelyek megalapozatlanok vagy esetenként félrevezetőek, szembemennek a klímaváltozásról alkotott tudományos konszenzussal, és az AFP már korábban cáfolta többségüket.

"Nincsen éghajlat-szükségállapot!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 300 ember osztott meg 2022. augusztus 27-e óta. A bejegyzés azt állítja "1100 tudós és szakértő figyelmeztetése" alapján, hogy az emberiség szerepe el van túlozva a klímaváltozásban, és a fő indok a változó klímára egy természetes körforgás. A szöveg azt is állítja, hogy az emelkedő széndioxid-szintek jót tesznek a Föld növényvilágának, és hogy a klímaváltozás nem játszik szerepet az egyre gyakoribb természeti katasztrófákban.

A szöveget más Facebook-felhasználók és egy olyan blog is megosztotta, amelyik rendszeresen oszt meg olyan tartalmakat, amelyeket az AFP Ténykérdés hamisnak talált.

Az úgynevezett "Világszintű Klímadeklaráció", amit a Facebook-bejegyzés idéz, már több nyelven is terjedni kezdett, például angolul, spanyolul és bolgárul. Az aláíró "tudósok és szakértők" száma 1000 és 1200 között mozog a különböző verziókban.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető és hamis állításokkal. A képernyőmentés 2022. szeptember 14-én készült.

Olajipari kapcsolatok

A "Világszintű Klímadeklaráció" jelenleg terjedő változata egy 2020-ban kiadott verzió frissített kiadása. A szöveget a hollandiai központú Climate Intelligence ("Clintel") nevű szervezet adta ki, amelyet Guus Berkhout, egy nyugdíjazott geofizikus, aki korábban a Shell olajvállalatnál dolgozott, és egy Marce Crok nevű újságíró alapítottak.

A Clintel azt írja magáról, hogy "egy független alapítvány" az aláírókat pedig "szakértő tudósok széles választékának" nevezi. A Clintel és az alapítói rendszeresen osztanak meg olyan tartalmakat, amelyek megkérdőjelezik a klímavészhelyzetet vagy az ember okozta klímaváltozás tényét, írja a DeSmog nevű lap, amely 2006 óta ír a klímával és környezetvédelemmel kapcsolatos ügyekről, különös hangsúllyal a témában terjedő hamis és megtévesztő információkra.

Egy, a holland lapokban megjelent tényfeltáró anyag szerint (itt és itt), a Clintel-alapító Guss Berkhout egyes klímaszkeptikus munkáit olyan olajvállalatok támogathatták pénzzel, mint a Shell, az ExxonMobil, a BP, a Total és a Saudi Aramco. A Clintel alapítói tagadják ezt. "A Clintel soha egy centet sem kapott az olajvállalatoktól" – írta az AFP kérdésére Marcel Crok 2022. szeptember 2-án.

A holland médiában megnevezett olajcégek közül a Shell azt írta az AFP kérdésére, hogy "nincs tudomásuk róla", hogy támogatták volna Berkhoutot. Az ExxonMobil azt írta, hogy az állítás, miszerint anyagilag támogatták a Clintelt, "nem helytálló". A másik három cég nem kívánt nyilatkozni.

A Shell olajipari óriásvállalat logója a németországi Bochumban, 2022. március 8-án. ( AFP / Ina FASSBENDER)

De legalább hét aláíróról kiderült, hogy dolgoztak a Shellnek, nyolc másik személy pedig az olajiparban volt tevékeny. Crok megerősítette az AFP-nek, hogy Berkhout maga is dolgozott a Shellnél "olyan 40 évvel ezelőtt". Ezen felül a listán szerepel még 13 olajipari mérnök, olajipari geológus, valamint számos bányászati szakember.

Számos aláírónak vannak kapcsolatai – vagy a listán is megemlítve, vagy máshol dokumentálva – olyan amerikai olajipari kötődésekkel rendelkező klímaszkeptikus csoportosulásokkal, mint amilyen a Heartland Institute, a Competitive Enterprise Institute és a Cato Institute.

Ezen csoportosulások mindegyike pénzt kapott az ExxonMobil olajipari óriásvállalattól, derül ki a Greenpeace által publikált adó és adományozási dokumentumokból (itt, itt és itt). Az ExxonMobilt azzal vádolják, hogy az olajipar védelmében megpróbálja aláásni a tudósok munkáját. A vádakat a cég tagadja.

Az aláírók között csak néhány klímaszakértő van

A Clintel weboldalán a deklaráció PDF-formátumú változatán mintegy 1200 aláírás szerepel 40 országból, néhány aláíró elhunytként van feltüntetve (mivel ők a nyilatkozat egy korábbi változatát írták alá), őket egy kereszt jelöli. 2022. szeptember 15-én a Clintel weboldalán az áll, hogy az aláírók száma az 1300-at is meghaladta.

Ahogyan azt alább részletesen is bemutatjuk, a listán szereplő emberek csak egy kis része tudós, és csak néhányan klímakutatók.

Az egyik aláíró Ivar Giaever, aki 1973-ban megosztott fizikai Nobel-díjat kapott a szupravezetők terén végzett munkásságáért. De nincs nyoma, hogy Giaevernek lennének klímával kapcsolatos tudományos publikációi, derül ki a tudományos anyagok digitális keresését lehetővé tevő Google Scholar oldalon végzett keresésből.

Az AFP számítása szerint a dokumentum aláírói közül mintegy 10 vallja magát kifejezetten klímakutatónak vagy -szakértőnek, azaz kevesebb mint egy százalék. A listán szerepelnek néhányan, akik saját bevallásuk szerint paleoklimatológusok vagy a légkörtudományok szakértői.

Az aláírók között nagyjából 40 geofizikus, 130 geológus, és 200 különféle mérnök szerepel, valamint számos matematikus, orvosdoktor és agrártudományi mérnök.

Néhány aláíró. A képernyőmentés 2022. szeptember 7-én készült.

Más aláírók neve mellett olyan foglalkozások is szerepelnek mint halász, hivatásos pilóta, sommelier, zenész, ügyvéd, nyelvész, nyugalmazott tanár, urológus, pszichoanalitikus, és legalább hárman dolgoznak energetikai szakszervezetek képviselőjeként.

A klímakérdésekre szakosodott Climate Feedback tényellenőrző oldal elemzésében, amelyet a dokumentum egy korábbi változatán végeztek, a nyilatkozat az "elfogult" értékelést kapta. Az értékelést az oldal az aláírók között található nagyszámú olajipari dolgozóra hivatkozva adta. A Climate Feedback a deklaráció újabb kiadásáról is kiadott egy értékelést.

"Figyelembe véve a levélben szereplő helytelen állítások mennyiségét [...] meglepő, hogy '1200 szakértő és szakember' egyetért a tartalmával. De szemléletes megnézni, hogy az aláírók milyen szakmai végzettséggel rendelkeznek" – olvasható a Climate Feedback elemzése.

Az IPCC munkája a klímaváltozás terén

A "World Climate Declaration" egy egyoldalas összefoglalóból áll, a maradék mintegy harminc oldalon az aláírók neve szerepel. Az írás nem tükrözi azt a jól dokumentált tudásanyagot, ami 2022-ben a rendelkezésünkre áll a klímaváltozásról.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 721 szakértőt kért fel 90 országból, hogy szerzőként és szerkesztőként közreműködjenek a szervezet Hatodik Értékelési Jelentésében, amely három részben jelent meg 2021 augusztusa és 2022 áprilisa között.

Az IPCC jelentése a klímaváltozással kapcsolatos ismereteink legátfogóbb kiértékelése. Minden kiadás 3000 oldalra rúg, és a szerzők több száz tanulmányt dolgoztak fel, amelyek mind szerepelnek a hivatkozások között. A jelentés szerint "kétségbevonhatatlan" bizonyíték van rá, hogy az emberek okozzák a klíma melegedését a fosszilis tüzelőanyagok égetésével.

A közösségi médiában számos bejegyzés megkérdőjelezi, hogy tudományos konszenzus lenne arról, hogy az emberek okozzák a globális felmelegedést. De az elmúlt években kiadott három összegző elemzés a klímával kapcsolatos kutatásokról azt mutatja, hogy közel 100 százalékos tudományos egyetértés van a kérdésben (lásd itt, itt és itt).

Az IPCC tagjai egy 2019. augusztus 8-i sajtótájékoztatón Genfben. ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Az IPCC feladata, hogy átvizsgálja a több ezer releváns tudományos kutatást, kiértékelje a legfrissebb adatokat, és egy kiegyensúlyozott összegzést tegyen a döntéshozók számára elérhetővé. A szervezetet 1988-ban a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Egyesült Nemzetek Szövetségének Környezetvédelmi Programja (UNEP) hozták létre közösen. Az IPCC több ezer szakértővel dolgozik, köztük a légköri tudományok szakértői, oceanográfusok, gleccserkutatók, közgazdászok, és még sokan mások. A szervezet 2008-ban Nobel-békedíjat kapott.

Az IPCC három szakértői csoportra van osztva, amelyeket különböző kormányzatok és nemzetközi szervezetek jelöltek ki: az első csoport a globális felmelegedés tudományos bizonyítékait vizsgálja, a második a hatásait, a harmadik pedig lehetséges megoldásokon dolgozik a károk enyhítésére.

"Az IPCC szakértői kizárólag tudományosan ellenőrzött (peer-reviewed) kutatásokra alapozzák a munkájukat" – mondta el az AFP kérdésére Xavier Fettweis klímakutató 2022. augusztus 3-án. "Minden jelentéshez a tudósok csoportokban dolgoznak a különböző fejezeteken. Ezt követően a teljes tudományos közösség számára lehetővé teszik, hogy átnézzék a fejezeteket, és országonként találkozókra is sor kerül."

Az IPCC a teljes folyamatot elmagyarázza a weblapján: mi alapján választják ki a szerzőket, milyen dokumentumokkal dolgoznak, hogyan működik a kiértékelési rendszer, és hogy mi alapján hagynak jóvá jelentéseket.

A klímavészhelyzet fogalma például itt részletesen ki van fejtve az ENSZ Környezetvédelmi Programjának oldalán. António Guterres ENSZ-főtitkár 2022 áprilisában külön is megemlítette a fogalmat, amikor azt mondta: "Egy olyan úton vagyunk a globális felmelegedésben, amely a Párizsban elfogadott 1,5 fokos melegedés majdnem duplája felé vezet. Egyes kormányzatok és cégek mást csinálnak, mint amit mondanak. Egyszerűen szólva: hazudnak. És a következmények katasztrofálisak. Ez egy klímavészhelyzet."

Félrevezető állítások a klímáról, amiket már korábban cáfoltak

A fentebb említett tudományos konszenzus ellenére a deklaráció szövege azt sugallja, hogy a klímaváltozással kapcsolatban még számos vitatott kérdés van. "Nem a szakértők száma, hanem az érvek minősége számít" – olvasható az interneten terjedő szövegben.

A nyilatkozat, amely nem jelöl meg forrásokat, egy sor olyan állítást ismétel el a klímaváltozással kapcsolatban, amelyeket szakértők már megcáfoltak. Az AFP és más szervezetek már korábban számos állítást megcáfoltak a dokumentumban szereplő érvek közül.

A Facebookon terjedő szöveg azt állítja, hogy "a Föld klímája már azóta változik, hogy a bolygó létrejött, és vannak természetes hideg és meleg fázisok. Tehát nem meglepő, hogy most egy meleg fázist tapasztalunk."

Az AFP-nek nyilatkozó szakértők már korábban kifejtették, hogy az elmúlt 150 évben tapasztalt emelkedés a globális hőmérsékletben abnormálisan meredek volt, és ezt az iparosodásból fakadó szén-dioxid-kibocsátás okozta.

Ed Hawkins, az angliai Readingi Egyetem klímatudományi professzora elmondta, hogy a jelenleg zajló felmelegedéshez mérhető hőmérséklet-ingadozásra az elmúlt 10 ezer évben nem volt példa.

"A globális hőmérséklet egy széles skálán változott a múltban, de azok a változások több tízezer évig tartottak. Tudjuk, hogy vannak természetes okai azoknak a ciklusoknak a Föld Nap körüli pályája miatt. Ezt a klímakutatók évszázadok óta vizsgálják. Az elmúlt kétezer évben egy enyhe csökkenést láttunk, majd hirtelen egy éles emelkedést a hőmérsékletben, jóval meghaladva mindent, amit kétezer év alatt láthattunk" – mondta a szakértő.

Az az érv, amely szerint a jelenleg zajló felmelegedés normális, mivel mindig lehetett tapasztalni emelkedéseket és csökkenéseket az évezredek folyamán, "buta logika", mondta Mike Lockwood, aki szintén a Readingi Egyetemen dolgozik mint a világűr környezetfizikájának kutatója. "Természetesen igaz, hogy a múltan emelkedett és csökkent a hőmérséklet, de ez nem ok arra, hogy azt feltételezzük, hogy a jelenlegi változásnak ugyanazok az okai, mint a régebbieknek" – mondta Lockwood.

Ez a trend a lenti grafikonon is látható, amely az IPCC 2021 augusztusi jelentésében jelent meg.

A grafikonon látható, hogy a szimulációkban csak akkor kapjuk meg a globális felmelegedés mértékét, ha az emberi tevékenységet is belekalkuláljuk. ( AFP / Eléonore HUGHES, Laurence SAUBADU)

Az interneten terjedő dokumentum azt állítja, hogy "a világ sokkal kevesebbet melegedett, mint ahogyan azt az IPCC megjósolta az emberi tevékenységen alapuló modellek alapján... A klímapolitika pontatlan modelleket vesz alapul".

A valóság azonban az, hogy az első jelentéstől kezdve az IPCC előrejelzései kifejezetten pontosnak bizonyultak, mondta Xavier Fettweis az AFP-nek 2022 augusztusában. "Ha megnézzük az IPCC előrejelzéseit a 2001-es és a 2007-es jelentésekből, akkor az ott megjósolt felmelegedés pont az, amit látunk" – mondta a klímaszakértő ebben az AFP-cikkben.

A Carbon Brief elemzéséből kiderül, hogy egyes modellek alacsonyabb felmelegedést jeleztek, mások többet, mint amit tapasztaltunk, de mindegyik előrejelzés olyan felszíni hőmérséklet-emelkedést jelzett előre 1970 és 2016 között, ami nagyjából megfelel annak, ami a valóságban is történt. A szakértők ebben a cikkben kiálltak a klímamodellek mellett.

Az IPCC hatodik jelentésének első fejezetében a tudósok egy grafikonon hasonlították összes az előrejelzéseket más klímatudósok előrejelzéseivel, mint amilyen Syukuro Manabe vagy James Hansen, és a valóságban feljegyzett adatokkal. Azt lehet látni, hogy az előrejelzések meglehetősen jól megjósolták a hőmérsékletet, az eltérés 0,2 Celsius-fok alatt maradt.

A Facebookon terjedő szöveg azt is állítja, hogy "a több CO2 jót tesz a természetnek, zöldíti a bolygónkat", valamint hogy "a légkörben található plusz CO2 elősegíti a bolygó biomasszájának növekedését".

A szén-dioxid önmagában nem veszélyes, de ha megnő a koncentrációja a légkörben, akkor ugyanúgy hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint a metán vagy a nitrogén-dioxid, amelyek szintén üvegházhatású gázok.

"Ahogy a Föld melegszik a napsugárzástól, hőt bocsát ki, amely visszasugárzik az űrbe. Az üvegházhatású gázok megakadályozzák, hogy távozzon ez a hő, kicsit úgy mint egy takaró. Minél több ilyen gáz van, annál vastagabb a takaró. Ezért nő a hőmérséklet" – magyarázta el Sonia Seneviratne a zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet professzora az AFP-nek 2022 júniusában.

Ez az emelkedés a Föld hőmérsékletében ártalmas és veszélyes hatással van a biodiverzitásra, a népességre, a mezőgazdaságra és a vízforrásokra.

Az AFP német tényellenőrző csapatának nyilatkozó szakértők elmondták, hogy a növények csak korlátozott mértékben képesek a szén-dioxid-többletet feldolgozni, és megszenvedik a klímaváltozás hatásait.

A növények csak akkor tudnak hatékonyan felhasználni több CO2-t, ha más növekedési tényezők, mint a víz, fény és az ásványi anyagok megfelelő mértékben hozzáférhetők, magyarázta el az AFP-nek 2022. augusztus 24-én Eckhard George a berlini Humboldt Egyetem professzora, aki a növények tápanyagfiziológiáját tanulmányozza. A növények által lekötött CO2-többlet messze van attól, hogy elégséges legyen az emberek által okozott kibocsátás ellensúlyozására, mondta el George. Tehát a növekedő szén-dioxid szinteket nem oldja meg a CO2 növényekre gyakorolt hatása, mint ahogyan azt szöveg állítja. "Az egyensúly nem megfelelő" – tette hozzá a szakértő .

A "deklaráció" azt is állítja, hogy "nincs statisztikai bizonyíték rá, hogy a globális felmelegedés növelné a hurrikánok, áradások, aszályok és hasonló természeti katasztrófák számát vagy erejét".

Az Időjárás Attribúciós Világszervezet (WWA) a történelmi adatok elemzésével kiszámolta, hogy számos katasztrófa gyakrabban fordul elő a klímaváltozás miatt, köztük az áradások és a viharok. A szervezet módszereiről részletesebben ebben az erdőtüzekkel foglalkozó AFP-cikkben lehet olvasni.

Az ENSZ alá tartozó Meteorológiai Világszervezet szintén azt mutatta ki egy 2021. augusztusi jelentésében, hogy az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt a természeti katasztrófák száma, aminek részben a klímaváltozás és az extrém időjárás az oka, valamint a bejelentést lehetővé tevő technika fejlődése. Az időjárási, klimatikus és vízzel kapcsolatos veszélyhelyzetek tették ki az összes katasztrófa 50 százalékát, a jelentett halálesetek 45 százalékát, és a gazdasági kár 74 százalékát a jelentés szerint 1970 és 2019 között.

A Carbon Brief 2022 augusztusi elemzése több mint 500 szélsőséges időjárási eseményt vizsgált meg, és arra jutottak, hogy több mint a 70 százalékuk nagyobb eséllyel vagy intenzitással fordult elő az ember okozta klímaváltozás miatt.

Ezen felül az IPCC szakértői a legfrissebb jelentésükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés hatásai – amelyeket már az elmúlt években is tapasztalni lehetett – gyakrabban és nagyobb intenzitással fognak megjelenni, ha ebben az ütemben folytatódik a klímaváltozás.

Az AFP tényellenőrző szolgálata már számos a klímaváltozással kapcsolatos hamis és megtévesztő információt cáfolt angolul és magyarul is.

Fordítás és adaptáció:
klímaváltozás