Ez a videó egy katonai parádé próbáját mutatja 2022 novemberében, Románia nyugati felén

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

2023 február végén több nyelven is terjedni kezdett egy páncélozott járműveket ábrázoló videó. A videóról a közösségi médiában azt állították, hogy azon azt látni, ahogyan román csapatok tartanak Románia keleti szomszédja, Moldova felé. A román védelmi minisztérium azonban hamisnak minősítette ezt az állítást, és elmondták, hogy a videón egy 2022 novemberében tartott katonai parádé látható. Az AFP megvizsgálta az eseményről elérhető videó és hanganyagokat, és azok alátámasztják a minisztérium állítását.

"Gepárdokból és HIMARS rakéta-sorozatvetőkből (MLRS) álló hadseregoszlopok vannak az utcákon Románia belsejében, nyilvánvalóan a moldovai határ felé tartva" – olvasható egy időközben törölt 2023. február 27-ei magyar Facebook-bejegyzésben, ami forrásként egy angol nyelvű cikkre hivatkozik.

A cikkben egy beágyazott Twitter-videót látni, a felvétel katonai járműveket mutat egy városi úton azzal az állítással, hogy a felvételen egy "hadseregoszlop" látható, amely "Moldova felé tart". Ugyanez a videó hasonlóan félrevezető állításokkal már a Facebookon is terjedni kezdett angol és román nyelven. A félrevezető angol nyelvű cikket szintén megosztották már más nyelveken is, például csehül és franciául.

A félrevezető videó a Twitteren és a Facebookon. A képernyőképek 2023. március 1-én készültek.

A videó azután kezdett el terjedni, hogy kiéleződött a feszültség Oroszország és Moldova között. A moldáv elnök 2023. február 13-án azzal vádolta Moszkvát, hogy puccsot szervez a helyi kormány megdöntésére. Oroszország tagadta az állítást, később pedig azzal vádolta Ukrajnát, hogy valójában ők terveznek támadást a Moldovából kivált Dnyeszter Menti Köztársaság ellen, ahol orosz katonák állomásoznak.

Nem sokkal azután, hogy a videó terjedni kezdett az interneten, a román védelmi minisztérium közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy a katonai járműveket mutató felvétel “hamis” kontextusban terjed “pánikkeltés céljából”. A minisztérium elmondása szerint a felvételen egy katonai parádé próbáját látni, amire 2022 novemberében került sor.

"A különböző online platformokon közzétett, a témáról írt bejegyzésekben használt videóanyag, amely többek között román katonai egységek Himars és Gepard rendszereit mutatja, 2022 november végén készült Gyulafehérvár központjában, a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett katonai ünnepségre való próba során" – írták.

A védelmi minisztérium szóvivője, Constantin Spînu tábornok a Szabad Európa Rádió romániai kiadásának 2023. február 28-án adott nyilatkozatában szintén cáfolta a légvédelmi eszközök Moldova irányába történő áthelyezéséről szóló állítást.

"Románia légvédelmi erőinek és eszközeinek elrendezésében nem történt változás" – idézi a Szabad Európa a védelmi minisztérium szóvivőjét.

A videón látható vizuális nyomok lehetővé teszik a pontos helyszín megtalálását, ahogyan azt egy Twitter-felhasználó is megjegyezte. Az AFP a Google Maps Street View segítségével megerősítette, hogy a felvételt valóban a nyugat-romániai Gyulafehérváron (Alba Iulia) rögzítették. Mint alább látható, a videón szereplő OMV benzinkút itt található Gyulafehérváron , a Bulevardul Republicii és a Calea Moților kereszteződésénél:

A videó helyének összehasonlítása a Google Earth-szel. A képernyőképek 2023. március 1-jén készültek.

Katonai felvonulás próbája Gyulafehérváron

Míg az interneten terjedő legtöbb verzióból eltávolították a hangsávot, a román védelmi minisztérium közleményében szereplő verzióban van hang is. A videó hátterében egy hazafias román katonadal hallható, valamint a járművek román zászlókkal vannak feldíszítve, ahogyan az egy katonai felvonulásra jellemző.

Az "Alba Iulia 2022 katonai parádé próba" szavakra románul rákeresve a YouTube-on egy helyi tévécsatorna 2022. november 29-i riportját találjuk. A riportban katonák és katonai járművek masíroznak Gyulafehérvár egyik utcáján, a tisztek időnként korrigálják a katonák testtartását, a jelek szerint tehát egy katonai felvonulás próbájáról van szó. A háttérben román hazafias dalok hallhatók.

A riportban ugyanaz a páncélozott járművekből álló oszlop látható, mint az interneten terjedő klipben is: egy amerikai gyártmányú HIMARS mobil rakétarendszer, majd öt német gyártmányú Gepard légvédelmi jármű (ilyen fegyvereket Ukrajna is használ a nyugati katonai segély részeként, de a román hadseregben is rendszeresítve vannak):

Az interneten terjedő, félrevezető kontextusú videó (fent), az Alba Carolina TV helyi médium videója a katonai parádé próbájáról (lent). A képernyőképek 2023. március 1-jén készültek. A színes jelöléseket az AFP adta hozzá.

Mindkét videón román zászlókat látni a járműveken; az egyetlen különbség, hogy az Alba Carolina TV felvételén a légvédelmi járművek radarantennái nyitva vannak.

A riportban a háttérben egy Rosenthalers nevű éttermet látni, ami alapján megállapítható, hogy a felvétel Gyulafehérvár városközpontjában készült, körülbelül 1 kilométerre az interneten terjedő videó helyszínétől.Más helyi médiabeszámolók is megerősítik, hogy 2022. november 29-én volt a 2022. december 1-jén Gyulafehérváron tartott katonai parádé próbája.

Az AFP nem talált friss híreket gyulafehérvári csapatmozgásokról. Itt látható egy példa arra, hogyan nézett ki egy valódi katonai járműveket szállító konvoj 2022-ben. Nem ez az első videó, amit az Ukrajna elleni orosz támadás óta kontextusából kiragadva osztanak meg azzal a félrevezető állítással, hogy csapatmozgásokat látni rajta, az AFP Ténykérdés ebben cikkben cáfolt meg egy hasonló állítást.

Ukrán-orosz konfliktus