A magyar biztosítók nem zárják ki a vakcinával kapcsolatos egészségkárosodást az egészség- és életbiztosításból

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

Több mint 5 ezer ember osztotta meg ebben a hónapban azt a Facebook-bejegyzést, amelyik azt állítja, hogy a legnagyobb biztosítótársaság Magyarországon nem fedezi a beoltott emberek halálát vagy egészségkárosodását. A Magyar Biztosítók Szövetsége elmondta az AFP-nek, hogy 13 tagjukkal léptek kapcsolatba, és egyikük sem zárja ki az oltással kapcsolatos esetleges egészségkárosodást a biztosításából. Az Allianz Hungária – amelyik díjbevétel alapján 2020-ban a legnagyobb magyar biztosító cég volt – külön is elmondta az AFP-nek, hogy a koronavírus elleni oltásokat nem veszik figyelembe a kockázatelbírálás során. 

Május 2-a óta több mint 5 ezer ember osztott meg egy magyar nyelvű Facebook-bejegyzést, amely azt állítja, hogy a legnagyobb biztosító cég Magyarországon nem fedezi a beoltott emberek halálát vagy egészségkárosodását. 

A szerző azt állítja, hogy felhívta a “legnagyobb biztosítót” és azt mondta nekik, hogy szeretné magát beoltatni és szeretne életbiztosítást kötni. “NEM VÁLLALNAK KOCKÁZATOT A BEOLTOTT EMBER HALÁLA, EGÉSZSÉGKÁROSODÁSA ESETÉRE!!!!! LEHET GONDOLKODNI KISPAJTÁSOK!” – olvasható a bejegyzésben mintegy bizonyítékként arra, hogy a vakcinák veszélyesek, hiszen a biztosítók sem vállalják a kockázatot. 

Bár a bejegyzés nem tér ki rá, hogy milyen oltásról van szó, jelenleg Magyarországon az “oltás” és “vakcina” szavakat széles körben a koronavírus elleni védőoltásokkal azonosítják, és a kommentek is arra utalnak, hogy a felhasználók is így értelmezték a bejegyzést. 

A szöveget megosztó egyik felhasználó hozzászólásai oltásellenes tartalmakkal a bejegyzése alatt. A képernyőmentés 2021. május 19-én készült.

Az állítás azonban nem igaz. A koronavírus elleni védőoltások nem jönnek számításba az élet- és egészségbiztosításoknál, mondta el az AFP-nek a legnagyobb magyarországi biztosító, az Allianz Hungária, valamint hasonlóról számolt be a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is 13 tagjuk válasza alapján. 

Hasonló állítások francia és német nyelvterületen is felbukkantak, az AFP francia nyelvű tényellenőrzői megcáfoltak három a biztosításokkal és a koronavírussal kapcsolatos állítást is (itt, itt és itt). Az AFP német nyelvű tényellenőrző csapata pedig azt az állítást cáfolta, hogy az oltottak nem köthetnek életbiztosítást. 

Az egyik bejegyzésről készült 2021. május 5-ei képernyőmentés.

A magyar biztosítótársaságok az oltással kapcsolatos egészségkárosodást is fedezik

Az AFP megkérdezte az ügyben a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ) és az Allianz Hungáriát is – amelyik a legnagyobb ilyen cég Magyarországon – hogy kivételt képezhet-e az oltás ténye a biztosításnál. A MABISZ a válaszában elmondta az AFP-nek, hogy 13 tagja válaszolt a körbeküldött kérdésekre – ez az élet- és egészségbiztosítással foglalkozó tagok döntő többsége –, és a válaszadók mind azt mondták, hogy nincs külön kitétel a Covid-19 elleni védőoltásokra, sőt néhányan azt is hozzátették, hogy az oltások tényét általában véve sem veszik figyelembe. 

“A kérdéseket a MABISZ továbbította élet-, illetve egészségbiztosítással foglalkozó tagjainak. A megadott határidőre tizenhárman válaszoltak, a legtöbben csak egy-két mondattal” – mondta el a MABISZ az AFP-nek egy sajtóközleményben május 19-én. 

A MABISZ idézett is néhány választ a válaszadó cégek megnevezése nélkül:

– „Nincsen kizárásunk oltás szövődménnyel kapcsolatos szolgáltatásra, és nem is alkalmazunk ilyet.” 
– „Társaságunk a Covid oltással kapcsolatban semmilyen megszorítást nem alkalmaz (sem egyéni, sem csoportos biztosítás esetén), illetve nem vizsgálja szerződéskötéskor azt, hogy az adott biztosított részesült-e Covid-19 védőoltásban vagy sem.”
– „Élet- és egészségbiztosítási termékeinkben a Covid vagy egyéb oltásokhoz kapcsolódó, azokból eredő biztosítási események nem kizárt kockázatok.”

“Egyetlen biztosító válaszában sem volt arra utaló megjegyzés, hogy a Covid-19 megbetegedés elleni oltásokkal kapcsolatban az adott életbiztosítási termék általános szerződési feltételei speciális, kizárásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznának” – mondta el a MABISZ az AFP-nek.

A MABISZ szerint több biztosító hozott pozitív rendelkezéseket a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatos vállalásokról (pl. várakozási idő rövidítés, Covid-teszt térítés). Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a kockázatviselési terjedelem az egyes termékek esetében akár jelentősen is eltérhet.

“A szokásos figyelemfelhívás ezért itt is helyénvaló: az egyes szerződésekkel, szolgáltatási igényekkel kapcsolatban tájékozódjunk a pontos feltételekről az érintett biztosítóknál” – írták. A MABISZ 2020 végén egyébként már kiadott egy közleményt a koronavírus-fertőzésben elhunytak életbiztosításával kapcsolatos megtévesztő információkról. 

Az AFP megkereste az Allianz Hungáriát is, mivel a Facebook-bejegyzés azt állítja, hogy a “legnagyobb” biztosítócéget kereste meg a történet szerzője, és 2020-ban az Allianz Hungária díjbevétele volt a legmagasabb. 

“Az Allianz az életbiztosítások kockázatelbírálása során nem veszi figyelembe azt, hogy az ügyfél részesült-e a koronavírus elleni védőoltásban. A biztosítási szolgáltatás során nem alkalmazunk kizárást a koronavírusra vagy a vírus elleni védőoltásra vonatkozóan. Ha biztosítási eseményre kerül sor (akár a példában szereplő maradandó egészségkárosodásra vagy halálra), amelyre a szerződési feltételeink alapján egyébként szolgáltatnánk, akkor téríteni fogunk az ügyfélnek” – mondta el az Allianz egy szóvivője az AFP-nek május 12-én. 

 
COVID-19 VAKCÍNÁK