Egy nő a szingapúri nemzeti zászlót a kezében, a szingapúri Merlion parkban 2020. augusztus 9-én. ( AFP / Roslan RAHMAN)

A szingapúri egészségügyi minisztérium nem jelentette be, hogy a Covidot baktérium okozza

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint 1800 ember osztotta meg azt a magyar Facebook-bejegyzést, amely szerint szingapúri tudósok a világon először boncolást végeztek a Covid áldozatain, és kiderítették, hogy a betegséget egy baktérium, és nem vírus okozza. Ez az állítás azonban hamis, és már tavaly is terjedni kezdett. Szingapúr egészségügyi minisztériuma 2021 júniusában cáfolta a történetet. Az első Covidos betegen 2020 januárjában végeztek boncolást Kínában, és a szakértők és hatóságok szerint a Covid-19-et egy vírus okozza, nem egy baktérium.

"Szingapúr lett az első ország a világon, amely C#O#VI #D-19-es test boncolását végezte. Alapos kutatás után kiderült, hogy a C#o#v#i#d-19 nem vírus, hanem olyan baktérium, amely sugárzásnak volt kitéve és vérrögök által emberi halálokat okoz" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 1800 ember osztott meg 2021. november 28-a óta. A bejegyzés a "Szingapúri Egészségügyi Minisztérium"-ot jelöli meg forrásként.

A szöveg látszólag annak az fordítása, amelyet az AFP már 2021. augusztusban megcáfolt. Ennek a hamis történetnek két másik változata is terjedni kezdett már magyar nyelven, ezeket az AFP Ténykérdés itt és itt cáfolta.

Az egyik félrevezető Facebook-bejegyzés, a képernyőmentés 2022. február 8-án készült.

Az első Covid-áldozaton végzett boncolás

Az első Covid-áldozat, akit felboncoltak, egy 85 éves kínai állampolgár volt 2020 januárjában, olvasható a Kínai Törvényszéki Orvostani Folyóirat 2020. februári számában.

Szingapúrban 2020. március 21-én jelentették az első két koronavírussal összefüggő halálesetet, írja egy helyi angol nyelvű lap, a Straits Times.

Miután a hamis történet terjedni kezdett, a Szingapúri Egészségügyi Minisztérium 2021. június 7-én közleményben cáfolta azt, és elmondták, hogy nem végeztek ilyen boncolást.

A Covid-19-et egy vírus okozza

A Covid-19-et a SARS-CoV-2 nevű vírus okozza, amelyet először 2020 januárjában azonosítottak Kínában. A vírus teljes genetikai kódja elérhető. A világ egészségügyi szakértői, nemzetközi orvosi szervezetei, beleértve a WHO-t is, mind egyetértenek abban, hogy a Covid-19-et az említett vírus okozza.

A nemzeti egészségügyi hatóságok – Szingapúrban és más országokban, például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon – mind azon az állásponton vannak, hogy a betegséget a SARS-CoV-2 nevű vírus okozza. Ezt ausztrál, olasz, francia és magyar kutatások is igazolják.

Mivel a koronavírus egy vírus és nem baktérium, a WHO weboldala (utoljára frissítve: 2022 január) szerint az antibiotikumok nem gyógyítják a betegséget, de bizonyos esetekben a Covidos betegek is kaphatnak antibiotikumokat, hogy így előzzék meg a bakteriális felülfertőződést.

Dr. Sylvie Briand, a WHO a fertőző betegségekből származó nemzetközi veszélyhelyzetekre történő felkészülésért felelős igazgatója, a lentebb látható videóban elmondta:

"Az antibiotikumok alkalmazása a Covid-19 kezelésében nem segít, mivel ez egy vírus és nem egy baktérium. De azt láthatjuk néhány kórházba került betegnél, hogy antibiotikumot kapnak, de nem a Covid-19 kezelésére, hanem azért, hogy megelőzzék a más baktériumokkal való felülfertőződést, egyes emberek ugyanis nagyon sérülékenyek, és attól tartunk, hogy a Covid-19-en felül egy másik, bakteriális fertőzést is elkaphatnak."

Az aszpirin gyógyítja a Covid-19-et?

A hamis Facebook-bejegyzés azt is állítja, hogy a szingapúri egészségügyi minisztérium aszpirint és "imromac"-ot javasol a koronavírusos betegnek, és ennek hála az "egészségi állapotuk javulni kezdett", és a "szingapúri egészségügyi minisztérium több mint 14 000 beteget evakuált egy nap alatt, és hazaküldte őket".

De a szingapúri egészségügyi minisztérium ezt is cáfolta ebben a 2021. június 15-i sajtóközleményben, amelyben hamisnak nevezték az állítást, és cáfolták, hogy valaha olyat mondtak volna, amit az interneten terjedő szöveg állít.

"Az aszpirinnek nincs közvetlen hatása a Covid-19-et okozó vírusra. Ha rosszul érzi magát, forduljon mielőbb orvoshoz, hogy kivizsgálják és kezeljék" – áll a minisztérium közleményében.

A lehetséges gyógymódokat kutató Recovery program vizsgálatának előzetes jelentése 2021 júniusában arra jutott, hogy az aszpirin lényegében nem csökkenti a Covid-19-cel kórházba kerülő betegek túlélési esélyeit.

Az AFP megpróbált többet megtudni a bejegyzésben említett "imromac" nevű szerről, de azt egyedül csak egy indonéz nyelvű tényellenőrzésben említik, amelyben ugyanennek a történetnek egy másik változatát cáfolták meg. Utóbi történet szerint állítólag orosz orvosok"fedezték fel", hogy a Covid-19-et baktérium okozza – ennek a verziónak a magyar nyelvű cáfolata itt olvasható.

A többi találat az "imromac"-ra mind az ivermectin nevű parazitaellenes szerről szóló oldalakra vezet, az ivermectint szintén nem javasolja a covidos betegek kezelésére a szingapúri egészségügy kezelési kézikönyve. A hivatalos magyar ajánlás a Covid-19-ben szenvedők kezelésére, szintén a "nem javasolt" kategóriában említi az ivermectint. Az AFP már számos megtévesztő állítást cáfolt az ivermectinnel kapcsolatban.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19