Megtévesztő videó terjed Joe Bidenről egy második világháborús megemlékezésen

A kritikusai szerint egy videón az látható, hogy Joe Biden amerikai elnök úgy próbál meg leülni, hogy nincs mögötte szék a normandiai partraszállás évfordulójának ünnepségén. De az interneten elterjedt rövid videó eredetileg tartalmazott olyan képsorokat is, amelyeken látszik, hogy az elnöknek volt széke.

"Joe Biden megpróbál leülni egy nem létező székre" – áll egy 2024. június 6-i X-bejegyzésében. A posztot közzétevő fiókról az AFP korábban már több tényellenőrzésben is megírta, hogy dezinformációt terjeszt.

Ugyanez a videó ezzel a hamis állítással magyarul is terjedni kezdett a Facebookon, például ebben a bejegyzésben, ami 2024. június 7-e óta 52 megosztást és 12 ezer lejátszást ért el.  

Image
A megtévesztően megvágott videó a Facebookon. A képernyőmentés 2024. június 13-án készült

A posztokban egy rövid videó látható, amin Joe Biden – Jill Biden first lady, valamint Emmanuel Macron francia elnök között állva – előrehajol, mintha leülni készülne.

A videót rövid időn belül több nyelven is megosztották az X-en, és olyan konzervatív influenszerekjárultak hozzá az elterjedéséhez, mint Kyle Becker, újságíró és Jeanine Pirro, a Fox News műsorvezetője.

"A főparancsnokunk megpróbál leülni egy képzeletbeli székre a színpadon az egész világ előtt. Odabenn égnek a lámpák, de Biden elment otthonról. A kínos enyhe kifejezés…. NINCS IS OTT SZÉK !!" – írta Pirro egy azóta törölt bejegyzésben.

Más prominens jobboldali fiókok, köztük a Hodgetwins és Dave Rubin azt állították, hogy Biden elvesztette a kontrollt az emésztőrendszere fölött.

De ezek az állítások hamisak, és újabb példái annak a narratívának, amely szerint a 81 éves demokrata elnök szenilisnek, zavarodott és alkalmatlan a nemzet vezetésére a novemberi amerikai elnökválasztáshoz közeledve. Ezek az állítások főleg azután kezdtek el terjedni, hogy Donald Trump, a jelenlegi elnök fő riválisa, a 2020-as elnökválasztás előtt Bident elkezdte gúnyosan "Álmos Joe"-nak nevezni.

Bár Trump saját maga is követ el bakikat a kampánygyűléseken, ahol rendszeresen összekever neveket, helyeket és a történelmi eseményeket, ezek háttérbe szorultak amellett a különleges ügyvédi jelentés mellett, ami Bident "idős embernek" nevezte, akinek "rossz a memóriája".

Biden elnök nem volt hajlandó átadni a kihallgatásáról készült felvételt, amit azok nyomozók készítettek, akik azt vizsgálták, hogy kezelt-e titkos dokumentumokat. A vizsgálatot vezető különleges ügyész az ügy során tett egy olyan megjegyzést, ami végül olyan vádakhoz vezetett, hogy a demokrata elnök mentálisan labilis.

Bidennek volt széke a megemlékezésen

Az videón látható jelenet nem sokkal azelőtt játszódott le, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felszólalt egy rendezvényen, amelyen a normandiai partraszállás 80. évfordulójára emlékeztek (itt archiválva). A D-napnak is nevezett akció során szövetséges katonák tízezrei rohanták meg az észak-franciaországi Normandia partjait, hogy a náci Németország ellen harcoljanak. Az esemény a második világháború fordulópontjává vált.

A The Times brit napilap élő közvetítésén látszik, hogy Biden elkezdett leülni, miután véget ért a zene, majd megáll a mozdulatban, hogy meghallgassa Austin felkonferálását (archivált link).

Az amerikai elnök ezután ült csak le teljesen a first ladyvel, valamint a francia elnökkel együtt, pont amikor Austin neve elhangzott. Az interneten megosztott videóból kihagyták azt a részt, amikor Biden végül helyet foglalt.

Az eseményről készült fotókon Biden szintén a székén ülve látható:

Image
Brigitte Macron, Emmanuel Macron, valamint Joe és Jill Biden a D-nap 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Északnyugat-Franciaországban, 2024. június 6-án (POOL / Daniel Cole)

Joe Biden Austin után szólalt fel és arról beszélt, hogy a D-nap megmutatta, hogy szükség van a nemzetközi szövetségekre. Emellett megesküdött, hogy soha nem hagyja cserben Ukrajnát az Oroszország elleni harcban (itt archiválva). Ez utóbbi a választási riválisának, Donald Trump volt elnöknek szólt, aki korábban nyilvánosan megkérdőjelezte az olyan szervezetek fontosságát, mint a NATO.

"Olyan időket élünk, amikor a demokrácia világszerte nagyobb veszélyben van, mint a második világháború vége óta bármikor" – mondta Joe Biden.

Az AFP kereste a Fehér Házat az ügy kapcsán, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az AFP korábban itt, itt, itt, itt és itt cáfolt meg más, Bidenről szóló hamis, vagy félreértelmezett videókat.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk